Gå til innhold
Arkivverket

En kjekk opplevelse! (Lykke 2)


erling t endresen
 Del

Recommended Posts

Jeg mottok i dag et brev fra Sverige.  Min samboer og jeg besøkte tidlig i august Järnboås hvor samboers tidligere helt ukjente oldefar var født 1861 og døde og ble gravlagt 1941.  Bilde av mannen har vi ikke klar å oppspore.  Men i år, under markedet "Larsmäss" som var en kjekk happening, kjøpte vi et hefte om Järnboås i gamle dager.  Der sto det omtalt "kasernen" til Haggruvan, hvor hefteforfatteren kunne huske gamle Kalle.  Kalle, tenkte jeg, oldefaren vi var opptatt av het Karl Erik, og han bodde nettopp i kasernen (arbeidsboligen for gruvearbeiderne) i Haggruvan.  Vi hjøpte heftet av forfatteren og pratet litt med henne, en dame født i 1928.  Jeg skrev et brev til henne da jeg kom hjem, takket for et interessant hefte og spurte om hun trodde dette kunne være "vår" Karl Erik.  Joda, det bodde bare én Kalle der, så det var nok vår mann.  Hun pratet med denne mannen som 5-6 år gammel pike nesten hver dag.  Kalle var stundom hjemme hos far hennes og drakk kaffe også....  Nå skulle hun gå i tenkeboksen og se om hun kunne hoste opp noen flere minner om Kalle.  En ting sto i heftet:  de gamle "gummorna" skremte Kalle med krigen, og da tok han til tårene.  

 

Tenk at vi sto og pratet med en dame som kjente "vår" Karl Erik da hun var liten flicka!  Nå er vi invitert til denne spennende, lokalhistorieinteresserte damen når vi drar til Järnboås neste år.  Spennende.  Og et uventet innspill i vår leting etter spor etter Karl Erik, "farmors far" som de sier i Sverige.

Endret av erling t endresen
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Sånt er veldig moro å høre om og å oppleve Erling. Har selv en farfar jeg aldri har sett bilde av, så jeg kjenner til leting og håp rundt det. Dette fortjener du nok etter lang og intens leting tenker jeg.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Lykke 3 - da jeg fant en vielse jeg hadde lett etter i årevis. Sannsynligheten sa at vielsen måtte ha vært i Oslo. Prøvde først antatt kirke, deretter en 'kanskje denne' kirke, fortsatte med absolutt alle kirker i Oslo. Tok en ny runde med utvidet periode for vigselsår. Etter etpar år tok jeg samme runde igjen. Negativt resultat. Startet så med søk i to andre 'kanskje' byer. Helt håpløst. Etter flere år med søk 'overalt' (men ikke Stavanger) kapitulerte jeg - søk avsluttes.

 

Sto opp en lørdag morgen i 2001, syslet med mitt og oppdaget at tankene mine kun kretset om moren til en bekjent. Denne moren kjente jeg ikke, hadde kun møtt henne da hun var sammen med datteren på en handletur (1973). Men her går jeg denne morgenen og tenker - og tenker - og tenker kun på Tone sin mor, og blir etter hvert litt irritert på meg selv fordi jeg ikke klarer og skifte tankespor. Hvorfor skulle jeg tenke på en jeg ikke kjente? Etter noen timer går jeg i postkassen og henter avisen. Den første dødsannonsen var Tone sin mor! Dette syntes jeg var forvirrende, men det førte meg til 'skanna kirkebøker'.

Jeg fant fødselen, jeg fant konfirmasjonen, men det var jo fakta som jeg ikke hadde noen interesse av. Så, hva vil Tone sin mor med meg? Jeg lette så etter vielsen til Tones foreldre, den fant jeg ikke. Men jeg fant 'MIN' vielse! Du store min! Mer glad (og forvirret) har jeg aldri blitt!!

 

Grete

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Lykke 4,- da jeg ved hjelp av forumets gode hjelpere fant min tippoldefar som utvandret til Amerika.

Jeg hadde kun navn, - ikke fødselsdato eller stedsnavn, - og hadde brukt flere år og masse energi på å oppspore denne karen. En forespørsel om hjelp på forumet løste saken på få timer, og plutselig satt jeg der med vielsesattest og dødsattest og mere til. Ann Mary og Astrid, jeg er dere evig takknemlig for kjempehjelp i denne saken. Hadde aldri klart det uten dere.

 

Som om ikke det  var nok, så fikk jeg plutselig i hende et gammelt album fra slutten av 1800- tallet som blant annet inneholdt

 flere bilder av min tipp-oldefar i Hennepin, Minnesota, - dette er bare en uke gammelt og jeg er fortsatt i himmelen :) :D :P :o

 

Mvh Mette

 

 

 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.