Gå til innhold
Arkivverket

Kongelig dekorasjon?


Knut_F
 Del

Recommended Posts

Hei!


Under krigen engasjerte min oldefar Jonas Askelund (1888-1975) seg i saken om å gripe inn overfor tyskernes folkerettsstridige behandling av krigsfangene de holdt under arbeidsleirer i Tyskland og Polen, og spesielt i Nacht und Nebel i Polen, der sønnen hans satt. I leiren var brevskriving og annen forbindelse med omverdenen strengt forbudt, samtidig som at matrasjonene var elendige, som gjorde at fangene ble fullstendig uthungret. For å gjøre noe med dette problemet, sendte Jonas et brev til minister Ragnar Skancke, for å gjøre ham oppmerksom på bruddet med folkeretten. Det ble henstilt til ham "å gjøre sin innflytelse gjeldende for å få det forandret, eller i hvertfall gjøre saken bedre, som å få motta pakker og sende brev". Herr Skancke, på sin side, forsømte sin menneskeplikt, og gjorde ingenting for å bedre forholdene. Han svarte ikke engang på brevet, og han ble en medvirkende årsak til at 48 norske gutter døde i arbeidsleiren i Polen. Tapet var stort for Jonas, som mistet sønnen sin i leiren. Sannheten om tragedien ble gjort offentlig først etter krigens slutt, og sto på trykk i Aftenposten den 12. juni 1945, memorert av fangen Harry Meyer.


Minister Skancke måtte svare på tiltale dagen derpå. Da forklarte han at han selv hadde meldt seg inn i NS, og var en personlig venn av Vidkun Quisling. Da dommeren konfronterte Skancke med brevet fra Jonas Askelund, sa han at han sendte det videre til Reichskommissariat som følgelig ikke gjorde noe med saken, fordi de fulgte tyske interesser. Ragnar Skancke ble senere dømt til døden den 21. mai 1946 for landssvik. Han ble den siste som ble henrettet i det norske rettsoppgjøret.


Jonas Askelund mottok i følge Aftenposten den 24. mars 1949 kongelig audiens for sitt engasjement for saken, og da lurer jeg på; fikk han en medalje eller et diplom for sitt engasjement?


Er det noen som har en oversikt over kongens dekorasjoner?


 


Lenke til kommentar
Del på andre sider

Aftenposten 24. mars 1949 (side 4):

 

KONGEN ga i går foretrede for den danske ambassadør Oxholm, fratredende dansk militærattaché generalmajor Kolsted, fungerende dansk militærattaché kapteinløytnant Sivertsen, legasjonssekretær i Ottawa, Slørdahl, og disponent Askelund, Trondheim.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 

Ser at trådstarter har fått endret visningsnavnet fra Knut Feilberg til Knut F.

 

Her er løsning : Problemer med forumet etter oppdateringen? Liste over hvordan de forskjellige problemene kan løses

Startet av Anne-Lise Hansen, 01 Mar 2014

 

 

 

Og nå har du endret etternavnet fra Feilberg til Berg.Du bør endre det til ditt eget etternavn.

Endret av Ann-Mary Engum
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...

Vi har undersøkt Norges Statskalender, som har oversikt over tildelte medaljer for hvert år, men vi kan ikke se at Jonas Askelund har fått noen medalje i 1949.

 

Vi har også undersøkt arkivet etter Det Kongelige Slott, Hoffetaten, for å se om det kan finnes dokumentasjon om hvorfor han fikk audiens hos Kongen.

 

Dessverre kan vi ikke se at denne audiensen er omtalt i arkivmaterialet.

 

Vi beklager at vi ikk kan hjelpe deg i denne saken.

 

Vennlig hilsen

 

Seksjon for brukertjenester

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.