Gå til innhold
Arkivverket

Hvem var mor til Elling Klemetsen Oppegård?


Per Eivind Pedersen
 Del

Recommended Posts

Jeg søker hustruen til Klemet Jonsen Oppegård, sønn av Jon Helgesen Gulsvik, og mor til Elling. Jeg har sett noen oppgir "Eli Ellingsdatter Engar". Finnes det noen dokumentasjon på dette?

 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har ingen sikker dokumentasjon på dette men finner mange plasser at det er  Eli Ellingsdatter Engar  født ca 1580 i Sigdal Død før 1615

Endret av Harald Rundhaugen
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei, og takk for svar.

Jeg har også sett disse data, men så at det stammet fra kilder som "myheritage", og "geni". Jeg har dårlig erfaring med disse, fordi selv om det er mange som har ført opp dette, så tror jeg det dreier seg om kopiering fra andre, uten at original kilde er oppgitt.

Håper noen sitter på noe mere sikre data.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har vel det samme som deg, og jeg har brukt kildene "Hallingslekter" av Botolf Baklien(bok) og en artikkel fra Genealogen nr.2. fra 1996: "Litt om gamle ringeriksslekter".

Jon Helgesen Gulsvik var jo gift 2 ganger, og første gang med Torand Halvorsdatter som han fikk minst 3 barn med: Guttorm født i 1540-årene(min forfar). Olaug og Ola.

I andre ekteskap var han gift med Åse Pålsdatter, som døde i ca 1609. Barn med henne:Helge, Klemmet, Birgit, Barbro, Ingrid(også min formor og født ca 1570)) og Sigrid.

Kan jo hende jeg ikke har fått med kona til Klemmet i mine kilder, og det er mange år siden jeg holdt på med dette. Så du kan jo se i de nevnte kildene

Endret av Anne Lise Hovdal
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei, og tusen takk for hjelpen. Jeg får se om jeg får tak i disse kildene på biblioteket og håpe at det finnes noen svar der.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei David

Hjertelig takk for informasjon. Ser at Thorleif Solberg har skrevet denne artikkelen. Bare det borger for kvalitet. Håper jeg kan finne noen ledetråder. Men jeg har tidligere mottatt informasjon fra han, og der skrev han at hustruen til Klemet Jonson ikke var kjent.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...

Jons første kone Taran Halvorsdatter som nevnes post mortum 15. oktober 1608 kan være datter av den Halvor Halvorsen som nevnes som lensmann i Hallingdal 1539 og trolig bodde på Sundre/Stave. Han nevnes i 1575 og vi forstår da at han må også være far til Anne Halvorsdatter, gift med Jon Helgesens bror Kittil Helgesen Stave og morfar til lensmann i Ål 1598 Gjermund Halvorsen Stave. Jons andre kone Åse Paulsdatter vet man ikke noe om. Sagnet og avstamming fra Skottland kan ingen bevise.

 

Klemet Jonsen Oppegårds kone Ellingsdatter Engar kan ikke bevises med noen kilder jeg har gått igjennom. Hvem var Elling på Engar. Finnes ikke noe sted.

 

Mvh. Torbjørn.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei Torbjørn og takk for svar.

Da var det vel som jeg trodde at alle de som har Eli Ellingsdatter Engar på MyHeritage har kopiert den som først la til henne uten å kontrollere. Jeg har nå forsøkt å finne noe i Andreas Mørch sin bygdebok fra Sigdal og Eggedal og den eneste Elling jeg fant i tilnærmet riktig tid ( side 847) var Elling Audberg fra Onsøy (Råde) som omkring 1611 eide en del av Sigdals-Engar. Det var sønnen Villardz Ellingsen på "Vågeberg" som i 1643 solgte ødegarden Engar med resterende 23 års landskyld samt åbotsfall til Reidar Olsen Bergan.

 

mvh Per

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 4 måneder senere...

Hei Torbjørn
Når er jo ikke Elling Engar helt ukjent. Av de som skriver under fra almuen i Sigdal, under hyllningen i 1591, jfr NSF's utgave av segl tegninger, er nevnt Elling Engar. Samtidig er nevnt 2 som heter Oluf Rolstad. Forøvrig er ikke nevnt en eneste som heter Vier jfr Vier Torsteinsøn Rolstad. Sistnevnte var tilknyttet Engar og Rolstad.
En mulighet er da at Elling Engar er den samme som  Elling Gjestsøn og at en av de 2 som het Oluf Rolstad er Oluf Nilsen. (Den andre het antagelig Oluf Torsteinssønn) Mye av dette diskuteres i  artikkelene av O.A.Helleberg og Gladheim-ætta. Deler av disse er forsåvidt modne for revisjon.

Mvh
Jens Gladheim

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei 

Litt primær-kildereferanser:

RA diplom av 15 september 1623. (Tvist om eldste søsterlodd i Gladheim)

 

Her refereres dok av 23 mai 1590:Oluf Nilssønn og Elling Gjestssønn var på søndre Risteigen hvor de stadfestet det kjøp som deres hustruers farmor Sigri Torgiusdatter gjorde med sin søster Gro Torgiusdatter, om 1 markebol i Gladheim og 3 kjørlaug i Risteigen, hvorpå Gundulv Olufssønn gav dem 10 daler for denne stadfestingen, og godset skulle nå følge Gundulv og hans arvinger.

 

Videre refereres dok av 20 juni 1598: Vier Torsteinssønn og hustru Gyrid Fingarsdatter, med samtykke av hans bror, gjør odelsmakeskifte med Gundulf Oluffssønn og hustru Ambjørg Tjøstølvsdatter, og Gundulvs bror, slik at Gundulv og bror får 1 markebol i Gladheim og 3 kjørlaug i Risteigen søndre, alt i Veggli, mot at Vier og broren får 12 kjørlaug i søndre Lurås i Tinn. Dette ble gjort på Rolstad i Sigdal

 

Mvh

 

Jens

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Mye av dette diskuteres i  artikkelene av O.A.Helleberg og Gladheim-ætta. Deler av disse er forsåvidt modne for revisjon.

 

 

Kanskje du kunne sette sammen en artikkel til "Gjallarhorn" om det du har funnet som bør revideres? Dette vil jo være av interesse for svært mange, undertegnede inkludert.

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei Svein Arnolf

Ja har tenkt tanken, men så er det tiden da :-)
Men begynner jeg på det så blir det utpå vinteren. Regner med at du og flere kan være med å gjøre inspill underveis. 
Jeg har ingen illusjoner om at jeg har oversikt over samtlige kilder/brikker her, og det vil da være nyttig å teste kvalitetet mot noen med gode kritiske øyne og god kildeoversikt.

En slik utredning bør svare på flere sentrale spørsmål, så som:
Hvordan har arvegangen til Rolstad og Engar-gårdene vært, hvordan var skyldskapen mellom Torbjørn Bø og Gulsvik-slekta og arvegangen/linjene på Gladheim partene, for å nevne noe.

Vi får tro jeg får tid til vinteren.

 

Mvh

 

Jens

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.