Jump to content
Arkivverket

All Activity

This stream auto-updates     

 1. Past hour
 2. Lenken i forrige innlegg. Jeg leser også Holmestrand. Når det gjelder skiftet etter Mette Kirstine Stade i 1752, så har jeg store problemer med å lese hvem som var arvingene. Ellers synes det klart at Peder Olsen Bechman og Anne Osmundsdtr. var foreldrene til Ole Pedersen Bechman. Det ser imidlertid ikke ut til at noen vet noe om Christen Michaelsen Bødtker fødsel eller død, ektemannen til Berthe Kirstine Olsdtr. Bechman.
 3. Torbjørn Igelkjøn

  Skoleholder i overgangen 1700-1800

  Ein kan jo her også nemne at det i 1989 vart gitt ut frimerke med tittelen "Grunnskolen 250 år": http://dnf.as/produkt/frimerker/norske-frimerker/postfriskubrukt/19891990/nk-1070-postfrisk/ http://dnf.as/produkt/frimerker/norske-frimerker/postfriskubrukt/19891990/nk-1071-postfrisk/
 4. Oj, da er det ikke noe å gjøre ved. Hvis jeg ikke klarer å finne henne konfirmert et annet sted. Takk for helpen!
 5. Torbjørn Steen-Karlsen

  Anders Olsson fra Tanum i Bohuslen, men finner ham ikke

  Nei det har jeg desverre ikke. Denne nøtta er ikke lett. Men da er vi i familie da jo. Hvordan kommer du inn i rekka. Med hvilken datter??? Mvh. Torbjørn Steen-Karlsen.
 6. https://www.arkivverket.no/slektsgranskning/historikk-for-prestegjeld-og-sogn/prestegjeld-og-sogn-i-nordland "Ministerialbøkene før 1866 gikk tapt da prestegården brant 05.12.1873. Tidsrommet 1843-1865; se klokkerbøkene nedenfor. ".
 7. Torbjørn Steen-Karlsen

  Aakris bøen - hvor er det?

  I Landkommisjonen for Gjerstad i Aust-Agder 1661 står det under gården Kveim, en mann som eier i gården som jeg tror er enn svigersønn på gården, men jeg kan ikke for mitt bare liv finne plassn han kommer fra. Hvor ligger Åkris bøen. Hvilken gård kan dette være????? Thorgj Aakris bøen – 3 gsk: 2 ksk och 4 parten aff itt ksk: Mvh. Torbjørn.
 8. Jeg forsøker å finne når Lorentze Sophie Krogh er født. I folketellingen 1801 står hun som født ca. 1797: https://www.digitalarkivet.no/census/person/pf01058437001924 Ved vielsen til Anders Zahl 17. juni 1836, står hun som 38 år, dvs. født ca. 1798. https://media.digitalarkivet.no/view/2579/115 Men ved denne vielsen står det av hun er født i "Vaagens Prestegjeld", altså Vågan i Nordland. Men hvor i all verden finner jeg denne kirkeboken???
 9. Elin Galtung Lihaug

  Durek David Verrett – norske aner på morssiden?

  Det er ikke bare jeg som leser denne tråden. Det er nok mange som vil bli glade for å få lenkene fullt ut, ikke bare som et ID-nummer.
 10. Elin Galtung Lihaug

  Durek David Verrett – norske aner på morssiden?

  Her er ordensreglene for forumet, og det står tydelig at man skal oppgi fullt navn: https://forum.arkivverket.no/announcement/2-ordensregler-for-debattene-discussion-forum-rules/
 11. Ann N

  Durek David Verrett – norske aner på morssiden?

  Anne M Berge er kurator på Geni. Er ikke klar for å legge ut hele navnet mitt akkurat nå. Så ikke noe om det da jeg signet opp. Familysearch ID for faren: G914-Z3V Så kan du sjekke kildene selv.
 12. Torbjørn Igelkjøn

  Barn f. Ca 1933 hvordan finne?

 13. Min oldefar And B.Hasle i Sandefjord skrev ca. 1935 om sin bakgrunn: "Farfar Børre Larsen ektet 1805 Anne Olsdatter. Hun tjente da på prestegården i Tjølling og hadde flyttet sammen med prestefamilien fra Gudbrandsdalen til Tjølling. Farfar bodde da på Gåserød i Tjølling, en liten plass som støter opp til prestegården." (Utvidet sitat på geni.com i beskrivelsen av henne) Vi vet ingenting om Anne Olsdatters bakgrunn annet enn dette. Lokal folketelling i 1814 for Gåserød viser Børre og Annes familie, og også at hennes bror Hans Olsen f. ca 1799 da bor sammen med dem (Nede til venstre). Denne folketellingen tyder på at hun var født i 1782, mens hennes død 27/8-1861 i Tjølling sier at hun var 80 år, kan tyde på at hun var født i 1781 (Venstre, nedre del) Presten som har tatt med seg Anne, angivelig fra Gudbrandsdalen, må være snakk om er Niels Seiersløw Stephansen. Han fikk Grev Ahlefeld Laurvigs kallelse til Tjølling 22.mars 1800, kongelig konfirmert 18.april. (Link til kilde) og var i Tjølling til sin død i 1833. Men ifølge Fredrik Schiørns katalog over karrierene til norske prester (nede til høyre) var ikke prest Stephansen i Gudbrandsdalen før han kom til Tjølling. Kan han likevel ha vært det? Isåfall hvor? Ifølge Geni.com giftet presten seg i Larvik i november 1800 med Kirsten Wright Bøckmann som var født i Larvik, så han har jo ikke kommet flyttende med sin familie, den stiftet han etter at han ble sogneprest i Tjølling. Er det noen måte jeg kan finne ut mer om hvor prest Niels Seiersløw Stephansen befant seg før han flyttet til Tjølling? Kan historien til oldefar om at hans farmor kom fra Gudbrandsdalen være riktig? Det hadde jo vært gøy å finne ut. Takknemlig om noen kan peke retning, eller se noe jeg har oversett.
 14. Elin Galtung Lihaug

  Durek David Verrett – norske aner på morssiden?

  #52 - Det ville være fint om du kunne oppgi kilder for dine opplysninger (bortsett fra vielsen på FamilySearch - den har vi allerede). Hvis alt er fra Geni, kan det betraktes som "under arbeid". Hvem er Anne? På dette forumet bruker vi fullt visningsnavn. Vennligst oppgi hele navnet ditt, se veiledning i innlegg #18 her:
 15. Ann N

  Durek David Verrett – norske aner på morssiden?

  Leste litt på den hollandske slavehandelen i Ghana. Den skal ha blitt avsluttet i 1814. Hans oldemor ble født ca 1884. Så om det med 1814 er korrekt må vi nok lenger bak om det var en formoder som unnslapp og dro til Haiti.
 16. Today
 17. Ann N

  Durek David Verrett – norske aner på morssiden?

  Farens bestemor var Rita Joseph gift Harris, såvidt vi har funnet. Hennes foreldre bodde ifølge Geni i New Orleans. Men faren finner jeg bare ett sted (på Familysearch): Hennes vielse. De har ikke lagt opp info enda om hvordan de fant ut hvem Jennies (står Eugenie på Geni) foreldre var. Om de opplysningene er riktige, bodde hennes mors foreldre i Louisiana lenge før hun ble født. Jeg finner ikke Rita i 1940 census. Vet ikke når hun døde. Faren ble født 1929, ikke 1925. Det er mulighet for overlapp der. Ellers har jeg prøvd å få oppmerksomheten til Anne angående farsslekta. Joseph Casimir Verrett var ikke far til Leon, med mindre han var bigamist.
 18. Jan Roger Holmberg

  Anders Olsson fra Tanum i Bohuslen, men finner ham ikke

  Hei, ser denne tråden er gammel, men har du funnet ut mer om Anders Olsson? Ingri Marie Andersdotter - hans datter er min 2xtipp. Stopper opp for meg også. mvh JanR
 19. Arne-Sten Christiansen

  Skoleholder i overgangen 1700-1800

  Takk for mange gode og fyldige svar! Jeg hadde festet meg ved loven om almueskoler på landet av 1827, og oversett denne forordningen av 1739. Men til tross for denne tidlige skolevirksomheten, påståes det i snl.no at "Gjennom hele 1700-tallet og langt inn på 1800-tallet var tallet på analfabeter betydelig." Min 2xtippoldefar hadde jobben som skoleholder bare i en periode på 11 år dersom jeg skal stole på det jeg har lest et sted, men ikke finner igjen. Jeg har ikke lett opp innførselen i kirkeboka ved konfirmasjon av denne karen. Nå er det (dessverre) for fint vær til å sitte å lete på dataskjermen, men det skal jeg få gjort seinere. Kan være spennende å se om det står noe som indikerer skikkethet som skoleholder.
 20. Arve Viddal

  Torsten Tollefsen og Andrine Olsdatter. Vielse

  Hjertelig takk for god hjelp. Mvh Arve Viddal
 21. Anne-Lise Hansen

  Torsten Tollefsen og Andrine Olsdatter. Vielse

  Snertingdal kirke 15 Juli Ungkarl Tosten Tollefsen (oppholdssted) Sagberg f. Qvisgaarden 30 Aar (far) Tollef Qvisgaarden Pige Andrine Olsdatter Liereiet født p. Røsten cf (konfirmert) i Vardal 24 Aar (far) Ole Røsten (Forlovere) Ole Svendsen .... berg og Ragnvald Tomassen Snartumseiet Lysningsdatoer 25 Juni, 2 Juli, 9 Juli.
 22. Harald Søren Storaker

  Skoleholder i overgangen 1700-1800

  Min t-oldefar, Hans Jensen Berge (1789-1878) blei ansatt som lærer da han var 15 år, året etterpå konfirmasjonen. Kanskje var det fordi presten ville hjelpe familien, mora var enke. Og Hans Jensen var lærer i 65 år! Da han var 80 gikk han av som lærer, men fortsatte som klokker. Hans Jensen (1789-1878)
 23. Elin Galtung Lihaug

  Durek David Verrett – norske aner på morssiden?

  Dette var interessant! Man skulle jo tro at man kunne stole mer på det han har lagt ut selv, enn på det som fremkommer i media, som kan være basert på misforståelser ... Her står det ikke noe om hverken indisk, karibisk eller indiansk, men derimot afro-amerikansk, og det virker jo mer sannsynlig etter bildene å dømme. Så var det den andre halvparten av morens aner, da. Nå er den plutselig blitt russisk og norsk. Hmmm. Lurer på om det stod norsk i denne artikkelen for ett år siden også, før han traff Märtha Louise.
 24. Her er innførselen for Ole Pedersens datter Anne Cathrine, født 1737: https://gamleskien.no/getperson.php?personID=I7589&tree=GamleSkien Anne Kirstine Olsdatter Bechman Født Ca Apr 1737 Skien, Telemark Kjønn Kvinne Dåp 05 Apr 1737 Skien, Telemark [1] Faddere var Peder Guldsmeds kone, Megrete Hansdatter Ravn, Peder Guldsmed, Engel Smed, Hendrick Hansen Tobachspindersven. Her er dåpen i selve kirkeboka, og står det ikke Holmestrand her på faren Ole gullsmed? Telemark fylke, Skien i Skien, Ministerialbok nr. 2 (1716-1757), Fødte og døpte 1737, Side 120 Permanent bilde-ID: kb20061207020154 Brukslenke for sidevisning: https://www.digitalarkivet.no/kb20061207020154 Permanent bildelenke: http://urn.digitalarkivet.no/URN:NBN:no-a1450-kb20061207020154.jpg Det er for øvrig ikke noen dåpsinnførsel for den eldste datteren Johanne Cathrine. Men det døpes en ny datter med samme navn i 1742, så da antar jeg at den eldste datteren med samme navn, må være død.
 25. Ingvild Godager

  Durek David Verrett – norske aner på morssiden?

  https://shamandurek.com/dust-magazine/ My lineage goes back to Africa. My great-grandmother and her family were members of the Yoruba tribe in Ghana. When slavery broke out they tried to flee, a lot of my family members were taken into slavery, to the Dutch slave camps in Ghana. My great-grandmother ended up escaping capture and managed to get a boat to Haiti. There she became a spiritualist and a medician and eventually went to New Orleans where she was practising healing. Once there she met a man to whom she got married, and they had my grandmother. The Shaman tradition of my family continued on U.S. soil. Soon after, my father was born in 1925, and he had a special relationship with my great-grandmother; he became her apprentice. She told him: “One day, you are going to have a boy, your boy is going to have the family gifts, there are going to be certain signs that you will recognise in him, he’s going to remind you of me. He’s going to have a lot of powers”. My father then ended up meeting my mother (who was part-African American, part-Russian, part-Norwegian) in Los Angeles where he was working. At the time, my father was a successful businessman, having stepped away from our family tradition. After my parents fell in love and had my sister, I was then born. My mother told my father that there was something different about the child she’d just had. She told him about visions she was having of his family tribe coming to her and talking about the boy, about his powerful gift and how I should receive proper training. My father didn’t want me to have Shamanic training and tried to keep me away from it. When I was 11 years old he wanted me to study religion, saying that if I studied religion, then he would let me study Shamanism. So I did both, studying with my elders, with native Americans from Dakota and with Shamans from Mexico. I went to a holistic school and got a degree in health education.
 26. Hjertelig takk igjen Grethe. Jeg skal studere dette nærmere litt senere. Nå må jeg ut å lufte de få , små hjernecellene jeg har igjen 🙂
 27. Kristian Hunskaar (Arkivverket)

  Skoleholder i overgangen 1700-1800

  De viktigste forutsetningene for å lære å lese og skrive - som jeg i farta kan tenke på - var skoletilbud, evne, interesse, tid og tilgang på bøker. Skoletilbudet skulle i prinsippet være likt for alle i samme bygd, og i utgangspunktet skulle man tro at evner var noenlunde likt fordelt mellom samfunnslagene. Interesse og tilgang på bøker må i større grad ha vært miljøbetinget, men husmannsbarn var jo ikke isolert fra resten av bygda, så de var ikke nødvendigvis avskåret fra å få de nødvendige impulsene eller muligheten til å låne bøker, om ikke foreldrene selv kunne bidra. Når det gjelder tid, er det ingen tvil om at det var hardt arbeid for å tjene til livets opphold - for enhver, men især for husmannsfamiliene. Men om de øvrige forutsetningene var til stede, ville det nok - særlig i vinterhalvåret, med et begrenset antall timer med dagslys - være mulig å bruke en time på kveldstid i skinnet fra et stearinlys til å øve på lese- og skrivekunsten. Noen prester har i konfirmasjonslistene sine notert opplysninger om kandidatenes lese- og skriveferdigheter. Den som er interessert, har derfor mulighet til å foreta statistiske analyser og se hvordan husmannsbarn kommer ut.
 1. Load more activity
 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.