Gå til innhold
Arkivverket
Gjest Gordon Collett

[#14288] Bordfører

Recommended Posts

Gjest Gordon Collett

I den 1801 folketelling, en slekt til min kone er nevnt med stilling 'bordfører'. Kan noen forklare hva han var for noe?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Mariann Stokken

Kan det vera at det hadde noko med sagbruk å gjera?Eg søkte på bordfører i 1801, det var 27 treff, og alle treffa var i Buskerud(Modum, Nordrehaug, Eiker)er ikkje det 'typiske' skogsdistrikt?Mariann.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Espen Skjærbakken

Båttrafikken på Drammensvassdraget er gammel og har vært utbredt. Særlig i Drammenselva, nedenfor Hokksund, mellom Hokksund og Vestfossen og på Tyrifjorden og Storelva opp til Follefoss (Ropeid 1965:207). Nesten all tungtransport fra Drammen til Eiker, Modum, Sigdal, Hallingdal, Hof i Vestfold og Kongsberg gikk (ca. 1850) med robåter oppover Drammenselva (s.s.). Størrelsen på disse transportbåtene varierte, noen kunne ta 24 tønner, eller 30 vognlass og på Tyrifjorden ble det brukt båter som tok opptil 80 vognlass. De flest båtene på elva hadde to roere, røyerter, andre båter hadde 5 par årekeiper, men båtene ble rodd, staket eller dratt motstrøms (Ropeid 1965:207 og Hegna 1914/1957:79ff). Disse elvekarene fraktet også bord og kunne bli kalt bordførere.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Lars G. Hukkelaas

Jeg har også vert borti 'Bordskriver' i forbindelse med sagbruksvirksomhet. Lars

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.