Gå til innhold
Arkivverket

[#14490] Domsakter for Sunn- og Nordfjord 1856


Gjest Barbara Lose
 Del

Recommended Posts

Gjest Barbara Lose

Jeg vil gjerne vite hva som står i domsakter om Einar Steffensen, Lars Steffensen og Malene Pedersdtr Solheim (Post 242-244, Nr.3, 1856, Pakkenummer 436). Mvh. Barbara Lose

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Yngve Nedrebø

Domsakten viser til dom i Høyesterett 25. september 1856, og forteller at de var straffet for Criminallovens 19. kapittel paragraf 6 - tyveri/heleri: http://digitalarkivet.no/krim/1874/Resultatet ble at Elias Steffensen fikk 10 dager på vann og brød, Lars Steffensen 1 år på Bergen tukthus, og Malene Steffensdatter 15 dages fengsel.I tillegg skulle Johannes Andersen Nedrebø ha 1 spd. 20 skilling i erstatning.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Barbara Lose

Jeg har sjekket DAs Innsette på Tukthuset i Bergen, Innsette i fengslet i Bergen og Innsette på slaveriet i Bergen 1850-1878. Jeg finner Lars Steffensen 2x på tukthuset, 1856-1857 og 1860-1861, men verken Elias Steffensen eller Malene Pedersdtr som innsette noen sted i Bergen.Deres nabo Ole Andersen er å finne på tukthuset 1856-1857 og deretter på slaveriet 1857-1864. Der står at han var også 1 år på tukthuset i Christiansand og har sonet 10 dager vann og brød (1851 i Bergens fengslet).Spørsmål: Har der ikke vært noen fengsel i Sunnfjord område for slike små straffer (Vann og brød)? Eller hvor har Elias og Malene sonet sine dommer?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Yngve Nedrebø

I domsakten ligger det et brev fra lensmannen i Jølster som forteller at Malene Steffensdatter var satt inn til soning klokken 7 om ettermiddagen 18. november 1856, og at hun hadde sittet fram til 5. desember. Elias Steffensen var satt inn 8. desember kl. 7 om ettermiddagen, og han hadde sittet til den 19. desember. De må ha sittet hos lensmannen.I Vik i Sogn kom det i 1860-årene et fengsel som fungerte for storparten av Sogn og Fjordane.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Barbara Lose

Mange takk for opplysningen.I DAs Domsakter for Sunn- og Nordfjord er Malenes etternavn oppgitt som Pedersdtr (= Peder Rognaldsens datter, Stephen Larssens kone og Elias / Lars Steffensens mor). Malene 'Steffensdatter' er svært forvirrende. Den 'moderne' versjonen av navnet burde jo egentlig være Malene Larsen - etter hennes ektemann.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.