Jump to content
Arkivverket

[#14642] Å plukke skjell langfredag


Guest Liv Kjønstad

Recommended Posts

Guest Liv Kjønstad

I dag, langfredag, har jeg vært nede ved sjøen, Trondheimsfjorden, og plukket skjell på langfjæra. Dette er en tradisjon som jeg har lært av min bestefar som ble født i 1899. Han lærte tradisjonen av sine foreldre. Jeg har også snakket med mange andre eldre personer som bor i traktene Levanger - Frosta og alle minnes at de som barn plukket skjell på langfjæra langfredag. I hvilken grad tradisjonen holdes i hevd i dag, kjenner jeg ikke til. Men det var lite folk ute i dag tidlig i fjæra på Kjønstad nedre. Kanskje kommer det flere når det igjen er langfjære i kveldingen.Jeg har reflektert over opphavet til denne tradisjonen uten å finne noen sikker forklaring. Kan skjellplukkingen være et religiøst uttrykk/ handling knyttet til Jesu lidelse langfredag? Eller er det en annen forklaring? Er det noen som vet noe om dette? På forhånd takk.

Link to post
Share on other sites
Guest Liv Kjønstad

Takk for svaret.Jeg har ikke oppfattet at det hovedsaklig var tilgangen på sjømat som lå bak skjellplukkinga i de indre deler av Trondheimsfjorden - iallfall ikke de siste 70-80 årene. Mange eldre har fortalt at de plukket skjell les: tom-skjell som de brukte som leker. Dette kan være et uttrykk for de naturlige forekomstene av skjell og/eller sjømatens plass i kostholdet her.Jeg har også lest et sted at det ble utført en del møysommelig arbeid langfredag i botshensikt og at dette var religiøse uttrykk som oppsto etter reformasjonen. Blant annet ble det skåret og hentet heim tang fra langfjæra langfredag til bruk som gjødsel. Det blir derfor nærliggende å spørre om skjellplukkingen langfredag også var et uttrykk for det samme - uansett bruksmåte opp igjennom tidene.

Link to post
Share on other sites
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.