Jump to content
Arkivverket

[#14672] SYKDOM eller BRANN som DØDSÅRSAK?


Guest Atle K. Berle

Recommended Posts

Guest Atle K. Berle

Under gården Berle, Davik Herred, Nordre Bergenhuus Amt (Sogn og Fjordane) finner jeg følgende dødsfall:23.aug.-1862 Sivert Jakobsen 5 år 24.aug.-1862 Anthon Jakobsen 12 år 14.sept.-1862 Elisabet Jakobsdatter 8 år 14.sept.-1862 Olai Jakobsen 14 årI bygden Berle(navngitt etter gården Berle) har det fra tid til annen vært snakket om brann som ødela alt av hus på enkelte bruk. Men de muntlige fortellinger har aldri nevnt dødsfall som følge av branner. Ei heller har det vært nevnt farsotter som årsak til dødsfall. Er det noen som har opplysninger rundt ovennevnte dødsfall?

Link to post
Share on other sites
Guest Yngve Nedrebø

Kirkeboken fra Davik har ikke opplysninger om dødsårsak, men brann var det neppe. Det var mange andre dødsfall blant barn i alderen under 10 år i nabolaget, og i Eid prestegjeld er det på samme tid opplyst at flere barn var døde av det presten omtaler som 'Strubehoste'.Distriktslegen i Nordhordland omtaler i sin rapport for året 1862 en sykdom som hadde rammet Vestlandet: men 'Medens svælgdiphtheriten såvel i Bergen som omliggende distrikter krævede mange offere', hadde Nordhordland gått fri.Se full tekst http://www.uib.no/isf/hist/beret/beret015.htm#I1

Link to post
Share on other sites
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.