Gå til innhold
Arkivverket
Gjest Atle K. Berle

[#14672] SYKDOM eller BRANN som DØDSÅRSAK?

Recommended Posts

Gjest Atle K. Berle

Under gården Berle, Davik Herred, Nordre Bergenhuus Amt (Sogn og Fjordane) finner jeg følgende dødsfall:23.aug.-1862 Sivert Jakobsen 5 år 24.aug.-1862 Anthon Jakobsen 12 år 14.sept.-1862 Elisabet Jakobsdatter 8 år 14.sept.-1862 Olai Jakobsen 14 årI bygden Berle(navngitt etter gården Berle) har det fra tid til annen vært snakket om brann som ødela alt av hus på enkelte bruk. Men de muntlige fortellinger har aldri nevnt dødsfall som følge av branner. Ei heller har det vært nevnt farsotter som årsak til dødsfall. Er det noen som har opplysninger rundt ovennevnte dødsfall?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Yngve Nedrebø

Kirkeboken fra Davik har ikke opplysninger om dødsårsak, men brann var det neppe. Det var mange andre dødsfall blant barn i alderen under 10 år i nabolaget, og i Eid prestegjeld er det på samme tid opplyst at flere barn var døde av det presten omtaler som 'Strubehoste'.Distriktslegen i Nordhordland omtaler i sin rapport for året 1862 en sykdom som hadde rammet Vestlandet: men 'Medens svælgdiphtheriten såvel i Bergen som omliggende distrikter krævede mange offere', hadde Nordhordland gått fri.Se full tekst http://www.uib.no/isf/hist/beret/beret015.htm#I1

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.