Jump to content
Arkivverket

[#14719] Fest. Purif. Mar. 1754.


Guest Magne Grasto

Recommended Posts

Guest Magne Grasto

Kan det stemme at en introduktion kan ha foregått på en lørdag? Ville ikke det bli gjort samtidig med gudstjenesten på søndag?Ved hjelp av 'Dage', faller denne dagen på lørdag, 2. februar.

Link to post
Share on other sites
Guest Yngve Nedrebø

Det stemmer nok at introduksjonen ville skje med menigheten til stede, men det var nok gudstjeneste 2. februar fordi det var Maria renselsesdag.

Link to post
Share on other sites
Guest Laila Kornstad

'Marias renselsesdag' 2. februar var en av festdagene i kirken før 1770, og da var det gudstjeneste hvis den falt på en vanlig ukedag også.2. februar hadde flere navn: 'Festum purificationis Mariae' ble feiret til minne om Marias renselse etter Moseloven, og den var derfor spesielt godt egnet som introduksjonsdag for kvinner som hadde født. Dagen ble også kalt Missa Candelorum, og på norsk ble den kalt Kyndelsmess.I 1770 ble det skåret ned på antallet festdager - noen ble sløyfet helt, og noen ble lagt til nærmeste søndag. Denne dagen ble opphevet som festdag i 1770.Hilsen Laila Kornstad.

Link to post
Share on other sites
Guest Geir Kamsvaag Berntsen

Til Laila: Avskaffelsen skjedde vel året etter, forordningen var som beskrevet i et tidligere innlegg (Maria Bebudelse ...) 'af 26. Octbr. 1770 om nogle Hellig-Dages Afskaffelse'.

Link to post
Share on other sites
Guest Laila Kornstad

Til Geir: Du har helt rett, jeg skulle ha skrevet'Marias renselsesdag' 2. februar var en av festdagene i kirken før 1771,Hilsen Laila Kornstad.

Link to post
Share on other sites
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.