Gå til innhold
Arkivverket

[#14719] Fest. Purif. Mar. 1754.


Gjest Magne Grasto
 Del

Recommended Posts

Gjest Magne Grasto

Kan det stemme at en introduktion kan ha foregått på en lørdag? Ville ikke det bli gjort samtidig med gudstjenesten på søndag?Ved hjelp av 'Dage', faller denne dagen på lørdag, 2. februar.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Yngve Nedrebø

Det stemmer nok at introduksjonen ville skje med menigheten til stede, men det var nok gudstjeneste 2. februar fordi det var Maria renselsesdag.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Laila Kornstad

'Marias renselsesdag' 2. februar var en av festdagene i kirken før 1770, og da var det gudstjeneste hvis den falt på en vanlig ukedag også.2. februar hadde flere navn: 'Festum purificationis Mariae' ble feiret til minne om Marias renselse etter Moseloven, og den var derfor spesielt godt egnet som introduksjonsdag for kvinner som hadde født. Dagen ble også kalt Missa Candelorum, og på norsk ble den kalt Kyndelsmess.I 1770 ble det skåret ned på antallet festdager - noen ble sløyfet helt, og noen ble lagt til nærmeste søndag. Denne dagen ble opphevet som festdag i 1770.Hilsen Laila Kornstad.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Geir Kamsvaag Berntsen

Til Laila: Avskaffelsen skjedde vel året etter, forordningen var som beskrevet i et tidligere innlegg (Maria Bebudelse ...) 'af 26. Octbr. 1770 om nogle Hellig-Dages Afskaffelse'.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Laila Kornstad

Til Geir: Du har helt rett, jeg skulle ha skrevet'Marias renselsesdag' 2. februar var en av festdagene i kirken før 1771,Hilsen Laila Kornstad.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.