Jump to content
Arkivverket
Sign in to follow this  
Guest Agnete Schjønsby

[#14799] Landvern

Recommended Posts

Guest Agnete Schjønsby

I Folketellingen for 1801 har jeg funnet et par menn med tittel 'Landværn' i tillegg til bonde. Finner ikke dette i ordlista. Noen som vet?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Per B. Lilje

Landvernsavdelinger var avdelinger i Hæren som besto av de eldre vernepliktige (eldre enn de som sto i linjen), en som regel dårligere utstyrt reserve. Tretten år senere, i Grunnloven, finner du at kun soldater av linjen kan benyttes i utlandet, det gjelder fremdeles! Når det gjelder mobiliseringshæren har vi i prinsippet fortsatt inndelingen i feltavdelinger bestående av soldater av linjen, d.v.s. soldater til og med det år de fyller 34 år, og lokalvernsavdelinger, avdelinger bestående av landvernet, d.v.s. soldater fra og med det år de fyller 35 til og med det år de fyller 44. Men i Hæren ble alle lokalvernavdelinger lagt ned i begynnelsen av 1990-årene. Jeg var da selv oppsatt som soldat i 2. lokalvernbataljon, Telemark infanteriregiment! I 1980-årene hadde feltavdelingene rep-øvelse ca. hvert 4. år mens lokalvernavdelingene hadde rep-øvelse ca. hvert 9. år.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.