Gå til innhold
Arkivverket
Gjest Agnete Schjønsby

[#14799] Landvern

Recommended Posts

Gjest Agnete Schjønsby

I Folketellingen for 1801 har jeg funnet et par menn med tittel 'Landværn' i tillegg til bonde. Finner ikke dette i ordlista. Noen som vet?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Per B. Lilje

Landvernsavdelinger var avdelinger i Hæren som besto av de eldre vernepliktige (eldre enn de som sto i linjen), en som regel dårligere utstyrt reserve. Tretten år senere, i Grunnloven, finner du at kun soldater av linjen kan benyttes i utlandet, det gjelder fremdeles! Når det gjelder mobiliseringshæren har vi i prinsippet fortsatt inndelingen i feltavdelinger bestående av soldater av linjen, d.v.s. soldater til og med det år de fyller 34 år, og lokalvernsavdelinger, avdelinger bestående av landvernet, d.v.s. soldater fra og med det år de fyller 35 til og med det år de fyller 44. Men i Hæren ble alle lokalvernavdelinger lagt ned i begynnelsen av 1990-årene. Jeg var da selv oppsatt som soldat i 2. lokalvernbataljon, Telemark infanteriregiment! I 1980-årene hadde feltavdelingene rep-øvelse ca. hvert 4. år mens lokalvernavdelingene hadde rep-øvelse ca. hvert 9. år.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.