Gå til innhold
Arkivverket

[#14892] Hans Nielsen Bugges pantegods


Gjest Torgrim Redalen
 Del

Recommended Posts

Gjest Torgrim Redalen

Hans Nielsen Bugge hadde i 1624 pantegods som han forvaltet. Dette er omtalt i Etne-soga II, og forfatteren har antydet at dette kunne være gods som Hans fikk med kona. Men kan dette være slik?Det uttrykkes at Hans forvaltet dette på sine medarvingers vegne, altså kan dette forståes for sine søsken. Da må pantegodset eventuelt ha kommet fra moren. Har noe forsket i dette?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Yngve Nedrebø

Jeg har forsøkt å spekulere rundt spørsmålet, og de spekulasjonene er å finne:http://digitalarkivet.uib.no/sab/bugge2.htmlMin konklusjon var at odelsgodset var kommet fra Norheim i Etne, og at hans første kone må antas å være Anne Bjørnsdatter Norheim, mens pantegodset skal være overtatt fra Hans Teiste.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Torgrim Redalen

Takk for henvisningen, den er lest. Er det noe grunnlag for å hevde en relasjon mellom Bugge og Teiste?. Innenfor Teistefamilien var det ikke uvanlig å pantsette gods.Torgrim

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Yngve Nedrebø

Det har vært oppe teorier om et slektskap mellom Buggene og Teiste-familien, men det er det neppe hold i. Buggene har hatt penger, Teiste-familien har hatt bruk for penger, og for lån er det pantsatt gods. Jeg tror ikke på noe annet enn en forretningsforbindelse mellom de to slektene.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.