Jump to content
Arkivverket
Sign in to follow this  
Guest Astrid Ryen

[#15210] Opprinnelsen til slektsnavnet Aalborg - Røros (og Kongsberg?)

Recommended Posts

Guest Astrid Ryen

I manntallet for Røros 1701 finnes en Johan Jespersen, 40 år og bergsell, med sønnene Henning 8 og Jesper 5. Henning Aalborg døde i 1762, 70 år, og Jesper Johansen i 1752, 56 år.Det var skifte etter Johan Jespersen Aalborg i 1715. Hans enke var Beritte Anthoniusdatter, og i tillegg til de nevnte sønnene omtales 4-5 døtre, blant dem Maren Johansdatter som var gift med malmknegt Christen Olsen.Jeg finner ikke etternavnet Aalborg brukt på Røros i 1801, men det finnes to Aalborg i Kongsberg (Christopher Aalb. og Barbro Maria Corneliusdatter Aalb.)I FT 1801 finnes Aalborg som gårdsnavn i Eidsvoll, og Aalborgmoen finnes i Tynset i 1865.Vet noen 'der ute' et eller annet om opprinnelsen til navnet Aalborg, eventuelt om hvor Johan Jespersen kom fra?Takknemlig for bidrag.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Lars Jørgensen

Det var jo veldig vanlig at innvandrere tok 'etternavn' etter det stedet/byen de kom fra. Kan det være så enkelt at han kom fra Aalborg i Danmark?Jesper er vel også et typisk dansk navn som ikke er spesielt vanlig i Norge (ved FT1801 kun 121).

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Bjørn Herberg

En Mads Pedersen Aalborg var sogneprest i Biri fra 1643 - 1688, prost fra 1662. Han var født i Aalborg i Danmark i 1617 - derav navnet. Forklaringen behøver ikke være vanskeligere enn det når det gjelder Røros/Kongsberg. På Biri har vi forøvrig navn som Gottenborg, Hamborg, Kiel, Riga, Altona, m.fl som er knyttet til militær virksomhet på 1700-tallet.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Astrid Ryen

Takk for tilbakemelding! Jeg har nok tenkt tanken at Aalborgnavnet kunne stamme fra Danmark, og at Johan Jespersen i det minste kunne være etterkommer av noen fra Ålborg.Jeg har vært inne på Google / Newsgroups, og fant at navnet er knyttet til Ålborgmoen i Tynset, f. eks. en Christen Aalborg, d. 1705, og hans sønn Joris, d. 1755. Det var muligens en idé å låne Tynsetboka?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Leiv Skjerve

På Tynnset finnes Kristen Andersen Ålborg, som var funksjonær ved Kviknegruva og lensmann i Tynnset kring 1700.Født kring 1660, død 1705. Han var gift første gang med Anna Kristine Pedersdatter Schjelderup With.Annen gang med Anna Christine Christoffersdatter LossiusLeiv Skjerve

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Astrid Ryen

Takk for informasjon. Det var noe av dette jeg så på Google / newsgroups. Jeg tror det kunne være noe å finne på Tynset, særlig fordi den du nevner er knyttet til gruvene på Kvikne. Jeg får vel undersøke litt mer før jeg stiller flere spørsmål!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.