Gå til innhold
Arkivverket

[#15244] Delkarakter til artium i 1887


Gjest Egil Thee Danielsen
 Del

Recommended Posts

Gjest Egil Thee Danielsen

Med henvisning til databasen «Elevar ved Bergen katedralskole 1860-1929»: Er det mulig å få innblikk i delkarakteren i matematikk for en person som tok artium i 1887? Spørsmålet kommer fra direkte etterkommere i Tyskland.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Yngve Nedrebø

Det eksisterer karakterprotokoller, og de er åpne for innsyn og bruk. Vi kan gi nærmere opplysninger til de interesserte, om vi får navn på eleven.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Yngve Nedrebø

Han fikk 1 (beste karakter) i matematikk både skriftlig og muntlig. Han fikk samme karakter i geografi. (Hans interesse for engelsk og historie synes derimot å ha vært liten.)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Egil Thee Danielsen

Innvandreren til Dresden, som skal ha hatt et betydelig matematisk talent, ble “Vermessungsingenieur bei der Reichsbahn im Eisenbahnbrückenbau”, noe som kanskje kan oversettes med “jernbaneinspektør i broavdelingen”. Etter sigende skal han i sin tid ha fulgt forelesningene til en “norsk professor i Dresden”. Noen slik har jeg ikke funnet, men Sophus Lie (1842-1899) fra Eid i Nordfjord — alle som har studert på Blindern (Universitetet i Oslo) kjenner navnet fordi et av de store auditoriene er oppkalt etter ham — var fra april 1886 til sommeren 1898 professor i matematikk i Leipzig. Lie mistrivdes grovt i Tyskland og lengtet hjem. Kanskje desto større grunn til å knytte til seg faglig de nordmenn han måtte finne i Sachsen.Det fortelles at Halfdan Daae, som døde uken før han ville ha fyllt 92, alltid gikk rundt og pønsket på matematiske problemstillinger. Åpenbart var han like lite interessert i historie som i slektshistorie; han brydde seg ikke katta om sin slektsbakgrunn i Norge.Takk for svar! Jeg skal formidle det videre.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.