Gå til innhold
Arkivverket

[#15374] Ordet stamfar - et villedende begrep


Gjest Grete Bratne
 Del

Recommended Posts

Gjest Leif Biberg Kristensen

Konklusjonen så langt ser vel ut til å være at stamfar-begrepet bare kan knyttes til en slekt som er etterkommere av en bestemt person. Det er altså en person som har den egenskapen at en gruppe mennesker kan føre slektslinjene tilbake til denne personen. Å snakke om en stamfar for et enkeltindivid blir derfor helt meningsløst. Det blir som å si at «jeg har en ane som jeg har felles med meg selv».

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Otto Jørgensen

Ser ut til at dette begrepet har størst betydning fra de som kan knyttes i generasjoner til en gard. De har stamfar, men vi andre som kan knyttes til manges steder av landet/utlandet ikke har 'stamfedre'.I grunnen er det rart at man tenker 'stam-far', når vi vet at det sikre er at kvinnen før barn, uansett hvem som er far.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Leif Biberg Kristensen

Begrepet «stamfar» er jo en overlevning fra dengang kvinner ikke betydde noenting, og hører vel mest hjemme på historiens søppeldynge sammen med det øvrige snobberiet som tidligere gjorde det suspekt for alminnelige folk å drive med genealogi.Heldigvis er den tida forbi, og i dag er det helt greit å nedstamme fra husmenn og leilendinger.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Aase R Sæther

Utan å overprøve det andre meiner og gjer: Sjølv har eg laga 13 etterslektsbøker etter like mange tip-tip-oldeforeldrepar, og øverst på fyrste sida i alle bøkene står denne setninga:'Litt om familiebakgrunnen til stamforeldra, NN og MM'.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.