Jump to content
Arkivverket
Sign in to follow this  
Guest Ingunn Dahl

[#15559] Hva skjedde 10/9-1785 ?

Recommended Posts

Guest Ingunn Dahl

Jeg har ved søk funnet 10 barn i alderen 16 uker til 18 år i Laudal, Vest Agder, som døde denne datoen. Fire av dem var søsken. Kan det ha vært en ulykke ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Ketil Firing Hanssen

10/9 er nok dato for jordfestelse, dvs. den kirkelige handlingen. Denne ble gjennomført i forbindelse med regulær gudstjeneste. For året 1785 er det i Laudal registert ca. 85 døde, mens det bare er 17 forskjellige datoer. Det kan tyde på at det var gudstjeneste i Laudal kirke ca. hver tredje søndag.Fra mine registreringer over døde på Nøtterøy ser jeg at det var koppeepidemi dette året.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Bjørn Herberg

På Biri i Oppland hadde vi en epidemi høsten 1785. Den gikk under navnet 'blodsott'. Tilsvarende epidemi kom igjen i 1822, men med navnet 'blodgang'. Begge var en form for dysenteri. Flest barn døde i disse epidemiene. I 1785 døde ialt 157 mennesker, hvorav 98 barn under 14 år. Bare i august måned ble det begravet 46 barn. Dette ble en 'dødens måned' for bygda hvor det i et 'normalår' døde mellom 30 og 50 mennesker.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.