Jump to content
Arkivverket

[#15595] Døde på barselseng - hvor er barnet?


Guest Signe Marie Solheim

Recommended Posts

Guest Signe Marie Solheim

Marthe Jacobsdatter døde på barselseng i Bergen i 1863. Men jeg finner ikke barnet. Det er vel sannsynlig at også barnet døde (før det ble døpt). Er det likevel noe sted jeg kan finne det?Barnets far het Lars Martin Atlesen.

Link to post
Share on other sites
Guest Aase R Sæther

Ein kan ofte finne merknad om at kvinna er død uforløyst, og barnet eksisterer då ikkje som eige individ. Dette kan vere forklaringa også i tilfelle der det ikkje står nokon merknad om det. (Skrekkeksempelet mitt er merknaden 'døde uforløst etter otte dages sygdom' - godt medisinen har gjort framsteg sidan den gong!)Eit svært uferdig barn vil vel heller ikkje alltid vere ført inn i kyrkjeboka, dersom der ikkje er eigen rubrikk for dødfødde.

Link to post
Share on other sites
Guest Signe Marie Solheim

Ja, det ble vel kalt 'barselseng' selv om det var tidlig i svangerskapet. Noen steder har de som du sier egen rubrikk for dødfødte. Hadde de det i kirkebøkene for Korskirken på denne tiden? (De er iallefall ikke på DA.) Jeg går uansett ut fra at barnet ikke levde.

Link to post
Share on other sites
Guest Aase R Sæther

Hadde mora barn frå før, kan du få ein ide om forløpet ved å sjå på avstanden til forrige fødsel - er det godt under eit år, kan du nokså sikkert gå ut frå at det var ein for tidleg fødsel. Men barnet KAN ha levd og blitt utegløymt i dåpsprotokollen; eg kan i farten ikkje kome på at eg har opplevd noko slikt, men det kan tenkjast.

Link to post
Share on other sites
Guest Yngve Nedrebø

I rubrikken for Dødfødte i Korskirken 1863 finner man '19de Marts Gaardbruger Lars Atlesen Biskpshavn og H Marthe Jakobsdtr Sandv. 1-83, Anmeldt den 24de Marts af Jordemoder Anne Solberg'. Innførselen er ført på sidene for mannkjønn.

Link to post
Share on other sites
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.