Gå til innhold
Arkivverket

[#15716] Navnet Brechan


Gjest knut fasting
 Del

Recommended Posts

Gjest knut fasting

Navnet Brechan forekommer i Trondhjem og Kristiansund, se f.eks. FT 1865. LenkeEr dette et trøndersk slektsnavn eller kan det være skotsk ?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Berit Knudsen

Det finnes flere oppslagsbøker om apotekere eller farmasøyter. Siden der er så seint som 1865 er det en mulighet for at det kan stå mange opplysninger i en av dem.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Ørjan Karlsen

Jeg kjenner ikke familien i lenken, men det er ihvertfall en Christen Brechen som er forlover til søsteren Serina Brekken i hennes bryllup 1815. De er fra Vågå, Gudbrandsdalen, muligens fra Rustbrekken.Ørjan

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Sølvi Arntzen

Apoteker Carl Johan Brechan var sønn av skipskaptein Peter Oluf Brechan, født 10.1.1797 i Trondheim, død 19.3.1842, gift 15.1.1829 med Susanna Cornelia Dons (1808-1859).Peter Oluf var sønn av skipper, senere havnefogd i Trondheim, Jacob Pedersen Brechan, født 9/5 1765, død 3.12.1828, og Susanna Winther (1767-1846).Jeg vet ikke hvor navnet Brechan stammer fra.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Arnstein Rønning

Det er en Brekkan gård i Bjugn (ST), postadresse i 1972: Oksvoll. Dessuten 3 i N-Norge iflg 'Norsk stedsfortegnelse' (Fauske, Gildeskål og Salangen).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Idar Loe

Blekkan, Brekken, Brekkan, Breckan, Bræchan og mange flere vaianter finnes! Brachen er en amerikansk gren! Av trondheims-slektene har flere hentet sitt familienavn fra gårdene Blekkan og Katbrekka i Bratsberg i Strinda. Øvre Blekkan gammelt matr.nr. 594, nytt 44 l.nr. 230. Nedre Blekkan 595 - 43/229. Kastbrekka, gml.matr.nr. 623. nytt 45/228. Dette er fra Strinda Bygdebok, bind 1. Disse gården hadde mange husmannsplasser hvor folket etter hvert fant arbeide i Tronheim og flyttet inn til byen. På 'Jonsløkkens grund' - idag Søndre og Nordre Jonsgate, på toppen av Vollabakken og Bakklandet, finnes det faktisk fortsatt et par små enetasjes hus som er flyttet med fra Brekka inn til den gamle bygrense og gjennoppsatt. M.a.o. var det ikke bare folkene som flyttet! De tok ned den gamle stua og gjenreiste den på det som den gang var svært nære bygrensen. Med på sedvanlig vis beholdt de sitt familienavn - der de kom i fra. En av de mest markante personer i Trondheim like etter krigen var Karl Brækkan. Mest kjent som skøyteløpstrener for 'Hjallis' og de guttene som ble kjent som 'Falken-trioen'. Familienavnets skrivemåte kunne variere, avhengig av tid, sted og skrivekyndighet. Men det som er viktig for en slektsgransker,å vite er at det var mange som flyttet fra Bratsbergområdet fra 1850 - 1870 og frem i mot århundreskiftet, som brukte varianter av Brechan, men alle var ikke i slekt. Kåre G. Hugås ga ut Bratsberg bygdebok i 2000. Det er ikke umulig at det kan finnes gode opplysninger her. I allefall langt bedre enn i Strinda bygdebok fra 1939! Lykke til videre med arbeidet.MvhIdar Loe

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.