Jump to content
Arkivverket

[#15717] Siste henrettelse i Vågan i 1862?


Guest Håkon Brun

Recommended Posts

Guest Håkon Brun

Ifølge overleveringer ble siste henrettelse foretatt i Vågan (Lofoten) 30. oktober 1862. Det var Ole A. Sivertsen, f. 12. august 1822 i Lødingen, som ble henrettet for å ha drept sin kone med gift. Hvor kan vi finne nærmere om rettssaken og henrettelsen slik at vi kan få bevis for at det virkelig var slik? Hvordan kan vi vite at det var siste henrettelsen?

Link to post
Share on other sites
Guest Yngve Nedrebø

Tallet på henrettelser i Norge gikk ned i årene på 1860-og 1870-tallet. De siste fant sted i 1876, se Christopher J. Harris' artikkel http://digitalarkivet.no/wallin.htm#wallinRettssaken i Lofoten må ha startet hos sorenskriveren, og skulle være referert i ekstrarettsprotokollen (å finne i Statsarkivet i Trondheim). Dommen skal være tatt inn i domsprotokollen, oppbevart samme sted. Saken ville bli anket, og skal finnes i arkivet til overretten, og til sist i Høyesteretts arkiv (i Riksarkivet i Oslo).Når dommen skulle fullbyrdes ville rikets bøddel Samson Isberg bli hentet fra Bergen, og han ville administrere henrettelsen. Han ville beordre bygging av skafott, han ville få utkommandert soldater for å holde folkemengden i ro. Områdets fut ville være til stede. Han skulle sørge for å finansiere det hele. En prest ville være tilkalt. Han ville beskrive tildragelsen i sitt dagsregister, og futen ville sende innberetning om hvorledes det hele hadde forløpt. Alt dette skal kunne dokumenteres i arkivene.

Link to post
Share on other sites
Guest Bjørn Herberg

Hei. Den siste henrettelsen i min hjembygd Biri fant sted i 1860 - også med Samson Isberg som skarprettet. Han sluttet i 1868 og Theodor Larsen overtok fram til siste henrettelse i februar 1876. Øksa de begge brukte er forøvrig oppbevart ved Politimuseet i Oslo. For hendelsen i Biri var også avisen Lillehammers Tilskuer en god kilde.

Link to post
Share on other sites
Guest Håkon Brun

Takk for svar! Jeg har i ettertid fått vite at fogdarkivet for Lofoten er brent, men jeg har kontaktet Statsarkivet i Trondheim samt Riksarkivet for å få kopi av det de måtte ha om denne saken. Aviser er også en god kilde, men det var smått med aviser i Nord-Norge på den tiden, men det kan også være en idé å ta en titt i Adresseavisen. Er det noen som vet om Rettstidende kan være en aktuell kilde?

Link to post
Share on other sites
Guest Tor Andersen

Nasjonalbiblioteket har scannet et utvalg av aviser bl.a. Adressa Lenke , men brukergrensesnittet krever nok bredbånd og helst at du vet hvilken avis du vil se i.

Link to post
Share on other sites
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.