Gå til innhold
Arkivverket

[#15717] Siste henrettelse i Vågan i 1862?


Gjest Håkon Brun
 Del

Recommended Posts

Gjest Håkon Brun

Ifølge overleveringer ble siste henrettelse foretatt i Vågan (Lofoten) 30. oktober 1862. Det var Ole A. Sivertsen, f. 12. august 1822 i Lødingen, som ble henrettet for å ha drept sin kone med gift. Hvor kan vi finne nærmere om rettssaken og henrettelsen slik at vi kan få bevis for at det virkelig var slik? Hvordan kan vi vite at det var siste henrettelsen?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Yngve Nedrebø

Tallet på henrettelser i Norge gikk ned i årene på 1860-og 1870-tallet. De siste fant sted i 1876, se Christopher J. Harris' artikkel http://digitalarkivet.no/wallin.htm#wallinRettssaken i Lofoten må ha startet hos sorenskriveren, og skulle være referert i ekstrarettsprotokollen (å finne i Statsarkivet i Trondheim). Dommen skal være tatt inn i domsprotokollen, oppbevart samme sted. Saken ville bli anket, og skal finnes i arkivet til overretten, og til sist i Høyesteretts arkiv (i Riksarkivet i Oslo).Når dommen skulle fullbyrdes ville rikets bøddel Samson Isberg bli hentet fra Bergen, og han ville administrere henrettelsen. Han ville beordre bygging av skafott, han ville få utkommandert soldater for å holde folkemengden i ro. Områdets fut ville være til stede. Han skulle sørge for å finansiere det hele. En prest ville være tilkalt. Han ville beskrive tildragelsen i sitt dagsregister, og futen ville sende innberetning om hvorledes det hele hadde forløpt. Alt dette skal kunne dokumenteres i arkivene.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Bjørn Herberg

Hei. Den siste henrettelsen i min hjembygd Biri fant sted i 1860 - også med Samson Isberg som skarprettet. Han sluttet i 1868 og Theodor Larsen overtok fram til siste henrettelse i februar 1876. Øksa de begge brukte er forøvrig oppbevart ved Politimuseet i Oslo. For hendelsen i Biri var også avisen Lillehammers Tilskuer en god kilde.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Håkon Brun

Takk for svar! Jeg har i ettertid fått vite at fogdarkivet for Lofoten er brent, men jeg har kontaktet Statsarkivet i Trondheim samt Riksarkivet for å få kopi av det de måtte ha om denne saken. Aviser er også en god kilde, men det var smått med aviser i Nord-Norge på den tiden, men det kan også være en idé å ta en titt i Adresseavisen. Er det noen som vet om Rettstidende kan være en aktuell kilde?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Tor Andersen

Nasjonalbiblioteket har scannet et utvalg av aviser bl.a. Adressa Lenke , men brukergrensesnittet krever nok bredbånd og helst at du vet hvilken avis du vil se i.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.