Gå til innhold
Arkivverket
Gjest Heidi Lyshol

[#15822] Hva er en bisidder?

Recommended Posts

Gjest Heidi Lyshol

Min manns ane Georg Hechel omtales i Bergens Murmesterlaugs gamle protokoller (1703-1864) som BISIDDER i 1798.'...Da fleere Mæstere end følgende neml. Oldermannen Jogan H. Wrigge, Bisidder Georg Heickel, Musmæster Lars Johan Arentsen og Murmæster Anders Haagensen, hvilke samtlige, som af Magistraten ha begiæret Wrigge til sin Oldermand og dertil i Dag af Magistraten er beskicket og Eed taget, faaet undertegnede til Deris Laugs Patron forbandt sig til at rette sig effter de om dette Laug allernaadigst udgivne Articler og seenere Anordninger.'Det ser i protokollen ut som om de fire murmesterne i Bergen har kommet til enighet om at de skal nyorganisere/reformere lauget - foregående år klages det over at folk stjeler hverandres svenner og også går ut på gatene og TILBYR folk å jobbe for dem, noe som visstnok ikke var populært.Året etter signerer han (med påholden penn)'Som Bisiddele Georg Heickel'.Enda et år senere omtales han som murermester Georg Heichel, ikke som bisidder.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Laila Kornstad

Murermester var nok yrket hans, men han var bisitter i disse sakene. En bisitter - det betyr egentlig 'en som sitter ved siden av, som hjelper til' - var en slags meddommer. På tysk heter det 'Beisitzer' og på latin 'assessor'. Georg Hechel var nok en betrodd mann innen murerlauget, siden han ble oppnevnt til bisitter.Hilsen Laila Kornstad.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Heidi Lyshol

Takk for det! Så enda han ikke kunne skrive navnet sitt (det kunne de andre) og trolig var utlending (Nürnberg?) var han bisitter? Nå blir svigermor glad!

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Geir Kamsvaag Berntsen

OBS. 'Med påholden penn' betyr ikke nødvendighvis at han ikke kunne skrive. Dette kan bl.a. være avhengig av dokumentets art eller en ren praktisk måte for underskrift når mange skulle skrive under.Hva som er tilfelle her, har jeg ingen formening om.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Knut Bryn

Det kan kanskje tenkes at Georg Hechel var meddommer, men vanligvis var/er vel en bisitter heller det vi i dag ville kalle en observatør. I et styre kan det f.eks. være hensiktsmessig å trekke inn bisittere/observatører som bl.a. kan bidra med nyttige opplysninger for styret, men som altså ikke har stemmerett. Slike bisittere/observatører kan ha fast møterett eller bli innkalt ad hoc.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.