Jump to content
Arkivverket
Sign in to follow this  
Guest Grete Bratne

[#15842] Spørsmål vedr tegninger av Christiania fra Nettutstillingar.

Recommended Posts

Guest Grete Bratne

Jeg har hatt stor glede av å bla i de gamle tegningene som er lagt ut under 'Nettutstillingar'. Veldig artig at det blir lagt ut gamle bilder og tegninger, men jeg savner litt nærmere beskrivelser og har noen spørsmål:Er denne tegningen datert og er det Loelva og Gjøvikbanen vi ser i front ? [url="http://digitalarkivet.uib.no/cgi-win/images.exe?slag=visbilete&postnr=42&biletnr=3>LenkeEr denne tegningen datert og hvilken kirke er det vi ser i front ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Yngve Nedrebø

Den første tegningen er laget av Bernt Lund (1812-1885). Han var offiser (eksamen 1837), men studerte malerkunst under Fearnley 1839-40, og i Düsseldorf 1843-1845. Han var knyttet til veivesenet fra 1853 av som ingeniør. Han tok avskjed fra militæret som rittmester i 1863.Han laget flere kjente arbeider fra Christiania tidlig på 1840-tallet. Vi har gjengitt fra Norge i Tegninger, trykt 1855. Jernbanen i forgrunnen må vel p.g.a. tidspunktet være Oslo-Eidsvoll, åpnet 1854, og tegningen må vel da også dateres til 1854-55.Den andre er laget av den franske tegneren Mayer, som var med La Rescherche på Skandinaviatur 1838-1840.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Grete Bratne

Men da er det vel Loelva i front ved jernbanen også da kanskje ?Og kirken nærmest oss på bilde to - hvilken blir det ? Oslo Bispedømme ? Er det slottet vi ser i bakgrunnen og Akerhus festning ned på venstre ? Og hva er i så fall den store bygningen litt opp og til venstre ovenfor kirkespiret på kirken nærmest oss i bildet ? Eller er jeg 'helt på jordet' her... ? c',)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Morten P. Mortensen

Motivet med toget må være 'markedstilpasset'. Jernbanen kommer her i fra syd, mens Hovedjernbanen kom fra nord. jeg vil tippe at han prøver å legge inn Brynsbakkene ned mot Christiania. Det er ikke uvanlig at motivene 'flyttes' på gamle tegninger og stikk over Oslo/Christiania for å få med seg godbitene.På motiv nummer to vil anta at det er Oslo Hospital's kirke som gjengis.Mvh Morten P. Mortensen

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.