Gå til innhold
Arkivverket

[#15952] Beitstad-Lofoten-Slaveriet i Trondhj.-Amerika


Gjest Eldbjørg Lyngstad
 Del

Recommended Posts

Gjest Eldbjørg Lyngstad

I 1865 er Ingebrigt Nils. Kildahl, 54 år, 'Strafarb. fange' ved Slaveriet i Trondhjem. Han var født i Beitstad prestegjeld. Han meldte i 1839 flytting, med kona Elen Anfindsdtr. og ei datter, Albertine, til Vågan i Lofoten. Han har så blitt enkemann, for i 1861 ble han gift i Vågan med Oline Petrikke.Ved folketellinga i 1865 bodde Oline Kildal på Hadselsjøen i Hadsel, og det er opplyst: 'Manden paa Slaveriet i Trondhjem'.1. Kjenner noen til hvilken forbrytelse som var begått?2. Ingebrigt Kildahl døde i Amerika i 1899. (Nekrolog i 'Skandinaven' i 1899.) Kjenner noen til når han reiste? Og ble Oline med? Eldbjørg Lyngstad

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Astrid Ryen

Kunne dette være Oline Kildal: LenkeJeg fant ikke Ingebrigt - han kan være reist før 1867 (emigrantlistene for T.heim starter fra 1867)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Eldbjørg Lyngstad

Det er ikke usannsynlig. Nå vet ikke jeg det riktige fødselsåret på Oline. Ved vielsen i 1861 er alder oppgitt til 27 år, og ved folketellinga i 1865 er alderen 33 år. Men akkurat alder kan jo være nokså unøyaktig oppgitt. Så mange ved navn Kildal var det neppe i Vågan.Noe som taler for at dette er riktig 'madam' er at hun reiser samtidig som mange andre fra Beitstaden i Nord-Tr., der hennes mann, Ingebrigt Nils. Kildal (oppr. Kaldal) var fra. Nikolai Overgaard som reiste på samme båt, var i familie (ikke slekt) med Olines mann.Sannsynligvis har da Ingebrigt reist tidligere. Ingebrigts bror, Johan Kildahl med familie reiste i 1866. En av brorens sønner, John Natan Kildahl, ble president ved St. Olaf College i Minnesota.Var det restriksjoner på emigrasjon/immigrasjon for straffede personer?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Solrun Holien

Hei Eldbjørg. Samtidig med Oline Kildahl reiste også Ingebrigts bror Peter. Han hadde blitt enkemann, solgt Buvarpgården han fikk med kona og utvandra til Amerika med de to små barna sine. Med var tjenestejenta, nykonfirmerte Marie Caspersdtr. fra Langøra. Etter noen år gifta Marie og Peter seg og fikk etter hvert en stor familie i Glenwood, Minnesota. Etterkommerne har holdt kontakten med gamlelandet.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Eldbjørg Lyngstad

Nå har jeg fått hjelp fra Statsarkivet i Trondheim. Ingebrigt Nielsen Kildahl ble løslatt fra Trondhjems slaveri 23.04.1868 iflg. kongelig resolusjon. Han hadde da sonet 4 1/2 år av en dom på 6 1/2.Jeg har ikke funnet han blant emigrerte fra Trondhjem, men han kan ha reist fra andre steder i Norge.Eller måtte han som straffedømt reise på mer uoffisielle måter?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.