Jump to content
Arkivverket
Sign in to follow this  
Guest Olaf Larsen

[#16083] Navnemoter på 16/1700-tallets Røros

Recommended Posts

Guest Olaf Larsen

Jeg har slekt i Røros-området som brukte etternavnet Waar eller Vår som vi skriver i våre dager. Hvis man ser i tilgjengelig skriftlig materiale finner man svært mange etternavn som tydeligvis er 'kunstige', og uten tilknytning til gårder eller steder som var det vanlige, det var vanlige arbeidere fra smeltehyttene som hadde disse etternavnene. Er det noen som vet noe om dette fenomenet, var det en slags mote å lage seg et litt stilig etternavn på 16-1700 tallets Røros, og forekommer dette andre steder også?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest David Widerberg Howden

Slektsnavn var jo vanligvis ikke bare konstruert av gårdsnavn-de ble konstruert etter gårdsnavn,yrkesbetegnelse og tilnavn.Mange av disse navna som ike er relatert til noe som har med en gård å gjøre er ofteyrkesnavn så som Lerche,Smed og Beckmann.ellertilnavn(ofte soldatnavn) som Skakk Krok og Munn.Eller så var det relatert til slektens våpenskjold.så som Skaktavl Løvenskiold og Monrad.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Laila Kornstad

Jeg tror ikke at folk bare tok seg slektsnavn på den tiden. Navnet Waar finnes bl.a. i Nederland og Tyskland, og har kanskje kommet til Røros med noen utenlandske arbeidere. Til å begynne ble det nok også i Norge uttalt med lang a, og jeg tror ikke det har noe med det norske ordet 'vår' å gjøre.Det kan også være folk som har kommet fra andre steder i Norge og har beholdt sin tidligere adresse som slektsnavn. I FT 1801 finnes det en gård som heter Waaer i Tinn i Telemark og fem gårder som heter Wahr i Stokke i Vestfold.Hilsen Laila Kornstad.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.