Jump to content
Arkivverket

[#16140] Slegfredbarn??


Guest Renathe-Johanne Wågenes

Recommended Posts

Guest Renathe-Johanne Wågenes

Har funnet et slegfredbarn og i følge Historisk leksion er dette en kvinne som lever sammen med en mann uten å være gift. (uægte, men ikke hor). Jeg trodde at 'samboere' ikke eksisterte i 1721. Disse har tydeligvis ikke stått offentlig skrifte for dette barnet. Kunne man leve samme og da var alt OK?? og hvis man fikk barn uten å bo sammen så var alt helt foraktelig?? Virker en smule urettferdig. Til historen hører det at de blir forlovet i 1722 og får et nytt barn i 1723 som det ikke står noen kommentar på, men noen vielse finner jeg ikke.

Link to post
Share on other sites
Guest Renathe-Johanne Wågenes

Dette finner jeg på gården Hals/Halsøen i Vefsn prestegjeld på Helgelandskysten, Nordland. Må sies at dette ikke er det eneste paret med slegfredbarn. Det finnes flere av dem. En annen ting, vet ikke om det er av betydning, men moren til barnet har trolig vært gift tidligere, altså enke på dette tidspunktet.

Link to post
Share on other sites
Guest Birger Forsmo

'Slegfred =frille, eldre betegnelse er sølkifritha, sløkilfri eller slokifrilla.' Kilde: Ordbok for slektsforskere av Terje A. Tetmo. Altså et frillebarn.Birger

Link to post
Share on other sites
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.