Jump to content
Arkivverket
Sign in to follow this  
Guest Astrid Ryen

[#16283] Hvor mange kuxer var til fordeling i et partisipantskap (bergverk)?

Recommended Posts

Guest Astrid Ryen

Jeg skjønner så noenlunde hva kux betyr - enhet for den andel man hadde i et bergverk i den tid da dette ble finansiert av partisipanter. Jeg vet videre at ordet kommer fra tysk.Jeg har lurt på hvor mange kuxer det var til fordeling innenfor et partisipantskap på 1700 - tallet. At noen eide 60 kuxer, sier meg ingenting, om jeg ikke vet antallet som var til fordeling.Har i dag lett i Røros Kobberverks historie, og fant (side 70) at det opprinnelig var 180 kuxer, fra 1730 172 på grunn av en viss brøk det var vanskelig å regne med.Mine spørsmål er: Hvordan var dette opprinnelig? Hvordan var ordningen ved andre bergverk i Norge, eventuelt Tyskland? At det var 180 kuxer, har dette noe med duodesimalsystemet (tallsystem med 12 som enhet, som i dusin, tylft etc.)å gjøre?Håper igjen noen kloke 'der ute' kunne opplyse meg!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Knut Bryn

Jeg har aldri sett noe om at det skulle være et spesielt antall kuxer i et bergverk. Antallet ble avgjort ved etableringen av partispantskapet og kunne såvidt jeg vet, endres fritt av parthaverne senere f.eks. ved utvidelser eller endringer av eiendomsforholdene. Derfor blir vel dette omtrent som å spørre om hvor mange aksjer det er i aksjeselskap?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Astrid Ryen

Takk skal du ha, Knut. Det var egentlig et litt dumt spørsmål, men slikt skjer -).Ha en god sommer!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Leiv Skjerve

Ved Løkken Kobberverk hadde lagmann Nicolaus Paulsson i 1665 overtatt førstefinnerretten. Kongen tillot lensherren Peder Vibe å participere i Verket med 1/8. Det utløste Verkets 8 parter, hvorav lagmannen beholdt 3 og de øvrige overdratt kapitalsterke innskytere.Kilde: 'Løkken Verk 300 år'Leiv

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.