Gå til innhold
Arkivverket

[#16317] Italienere på Røst


Gjest kjell-Erik Andal
 Del

Recommended Posts

Gjest kjell-Erik Andal

I april 1431 drog et veneziansk handelsskip lastet med vin, krydder, tøyer og andre kostbare varer fra Kreta med kurs for Flandern. Skuta kom ut for storm i Atlanteren og forliste. Etter en lang og strabasiøs ferd strandet en av livbåtene i januar 1432 på en ubebodd øy ytterst i Lofoten med 11 overlevende (av et mannskap på 68). Etter et par uker ble de oppdaget av fiskere på Røst. Fiskerfamiliene gav italienerne pleie og omsorg. Stedets prest fungerte som tolk. I mai dro nordlendingene sørover mot Bergen med tørrfisk, og slik fikk italienerne skyss sørover. På grunn av politisk spente forhold dro de fra Trondheim mot Sverige, videre sørover til Vadstena, derfra til London og deretter mot Middelhavet. Lederen av denne ekspedisjonen, adelsmannen Pietro Querini, var blant de overlevende, og han skrev en beretning fra denne dramatiske og eventyrlige reisen. Det er også laget en beretning bygd på fortellinger fra to av mannskapet. Beretningene finnes på Universitetsbibliotekets håndskriftsamling, og er bl.a. gjengitt i Helge A. Wold: I paradisets første krets, Cappelen 1991. I særlig Querinis beretning er det også fortalt om livet på Røst. I denne sammenheng er det denne delen av fortellingen som interesserer mest fordi den sier noe om liv og levned her til lands fra denne tiden.Fins det noe bevis for at noen av disse har etterkommere? Vet det er mange som hevder det, men kan det bevises? Presten på Røst i denne tiden, skrev han noe ned?Kjell-Erik

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Tore H Vigerust

Jeg kan ikke huske å ha lest eller sett noe bevis for at disse italienerne har etterkommere i Norge - beretningen forteller jo at de reise tilbake til hjemlandet. Røst og omkringliggende sogn har veldig lite kildemateriale fra 1400-tallet, så knappest en eneste slekt kan følges så langt tilbake her.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest kjell-Erik Andal

Det stemmer at alle reiste hjem. Men hvis man leser Querini sine notater, forteller han at kvinnene gikk nakne i badstu sammen med menn, og vasket seg nakne foran mannfolkene uten blygsel. Da det også var menn ute på havet i lang tid, ville det være rart om det ikke bruste i blodet til fyrrige italienere?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Tore H Vigerust

Jo, slik kan en jo ressonnere, ikke bare over italienerne på Røst, men også andre grupper reisende, som f eks hanseatene. Problemet er mangel på samtidskilder.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.