Gå til innhold
Arkivverket

[#16338] Kloke koner - Gudbrandsdalen


Gjest Line Monica Grønvold
 Del

Recommended Posts

Gjest Line Monica Grønvold

Noen som kjenner en slik, kalt Bø-gamla? Muligens fra Gausdal eller distriktet omkring Fåberg.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Line Monica Grønvold

Nei, hun har gitt en gave til min vesle datters farsslekt og spørsmålet er når hun selv hadde fått denne tingen. Trolig tidlig 1800-t.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Aud Sandbu

Jeg kjenner ikke til noen 'kloke koner' som har levd i Gausdal eller Fåbergdistriktet, men vil tipse om noe som står i Årbok for Gudbrandsdalen 1938, der det finnes en lengre artikkel om Bø i Gausdal skrevet av Håvard Berge.På side 100 skriver Berge om ei Mathea Bø:'Ho var kjend for at ho gjorde folk gode att for krampe. Til dette brukte ho ei urt som voks på svaberg eller steinar, og dei måtte sankast inn fyre jonsok. Ho kunne laga augedropar, og mange vidt omkring søkte henne etter råd for mange slags sjukdommar.'Denne Mathea var født i 1809 på Glømmen i Øyer, og ble gift med Iver Pedersen Bø (1801-1860). Hun døde på Bø i 1897.Mathea finnes som enke og føderådskone på Bø både i 1865 - der feilregistrert som 'Malia' - og i 1875: Lenke

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.