Gå til innhold
Arkivverket

[#16467] Ouger Torjersen, f. 1722. Lunde/ Bø i Telemark. Hans opphav ?? Uvanlig navn !


Gjest Trond Kaasin
 Del

Recommended Posts

Gjest Trond Kaasin

Jeg har stoppet opp ved Ouger Torjerson som i FT 1801 var gaardbruker på Nedre Lunde i Lunde sokn med sin andre kone Anne. ( 30 års forskjell ).Var han selv fra Lunde / Bø ?? Hadde han relasjoner til denne garden fra før. Navnet Ouger må vel være spesielt. Uttale ?!!. Opphavet til dette navn var vel neppe norsk eller kan det det være omskrivning av Holger.Vet noen noe mer om denne Ouger , gjerne fra bygdebøker eller andre kilder.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Trond Kaasin

Ouger ( uttales ; ??) var altså gift to ganger. Fra første ekteskap hadde han bl. andre sønnen Niels Ougersen født 1757. Han bruker den halve del av plassen Kaasa i Lunde under FT 1801.På Nedre Lunde døde i 1734 Torgeir ( Torjer) Auverson Lunde som var født i Gryte i Fyresdal. Således kan ting tyde på at han var Ougers Torjerson sin far uten at jeg har funnet direkte belegg for dette.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Trond Kaasin

Ja dette blir visst enetale. Men det er merkelig hvordan ting plutselig ser ut til å finne en løsning.Ouger må være en omskrivning av Auver. Ved å legge dette til grunn kan vi se at Torgeir Auverson Lunde kjøpte Nedre Lunde i 1692 ( kilde Olav Stranna). Hans andre ekteskap med Guro Sveinnungsdatter Børte førte til sønnen Auver ( Ouger) som overtok Nedre Lunde.Men hvorfor i allverden ble Auver til Ouger i Digitalarkivet. Var det brukeren selv som valgte ny navneform eller hvordan var praksis for dette i denne tid.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Yngve Nedrebø

Det at navn kan finnes i ulike kilder med ulik bokstavering er nok temmelig vanlig. Eivind Vágslid i Norsk Navnebok (1930) skriver om Ávar - som skal finnes i gammeldansk som Auair, og i norske dialekter som Auar og Ofvar m.m. Han mener det skriver seg fra en gammel rot som skal bety 'fedrar-spjot'. Det er vel kanskje det samme navnet som er å finne i Telemark.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.