Gå til innhold
Arkivverket

[#16543] Bohus Halland Skåne Blekinge 1600-tallet


Gjest knut fasting
 Del

Recommended Posts

Gjest knut fasting

Hvordan finner man best frem til kilder angående de gamle dansk-norske områdene på 1600-tallet ?Det kan virke som om danskene mister interessen for disse områdene når svenskene overtar slika at tiden rundt 1650 + - 20 år blir liggende i ingenmannsland.Har noen kunnskap om / erfaring med kilder på dette feltet ?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Tore H Vigerust

Lensregnskapene for Båhuslen og Vigen ligger i Rigsarkivet, København. Riksarkivet i Oslo avleverte en del materiale til Riksarkivet i Stockholm år 1900 - vesentlig lensregnskaper for Jemtland og Herjedalen samt Stattholderarkivets jordebøker for Båhuslen. Danske kansellis kilder fra Båhuslen ligger igjen i København. Ellers så ligger de båhuslenske kildene fra tiden før 1658 på de samme stedene som kilder fra nåværende norske landskaper, dvs på mange steder og i mange samlinger. Den som er interessert, finner altså de kildene de ønsker, hvis kildene finnes, ved hjelp av arkivkatalogene. Dette var et generelt svar på et generelt spørsmål.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Tore H Vigerust

Ja. Vi kan generelt si at kildene for avståtte landskaper er igjen i Rigsarkivet i København, fordelt på de gamle seriene og myndighetene som øvrige danske landskap. Noe er også avlevert fra DRA til SRA. I DRA finnes egne registranter (kataloger) over materiale fra avståtte landskaper.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 måneder senere...
Gjest Gudrun Wallengren

Der findes jo også 'Kancelliets Brevbøger', et trykt materiale, 33 bind ialt. Det dækker i øjeblikket perioden 1523-1652. Der er person- sted- og emneregister. Det dækker de områder der i det pågældende tidrum var danske. - Disse bøger må vel også stå på et større norsk bibliotek. - Det er fornøjelig læsning!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Gudrun Wallengren

En del af Rigsarkivets materiale, bl.a. lensregnskaberne, findes også som mikrofilm på Landsarkivet i Lund i Sverige.- Der er mange flere oplysninger på Rigsarkivets hjemmeside: www.sa.dk Bl.a. kan Rigsarkivets folder om Skåne, Halland og Blekinge hentes på hjemmesiden, den har nr. 29.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 10 måneder senere...
Gjest knut fasting

Etter en sommer med Knud Fabricius: Skaanes overgang fra Danmark til Sverige (har det regnet?) er jeg blitt atskillig mere opplyst på feltet.Har noen redegjort for en eventuell innvandring til Norge som følge av svenskenes skjendige rov? Hvilke kilder finnes det på dette området?; o} knut f

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Tore H Vigerust

Det er mange forskjellige kilder som opplyser om det (vel ingen kilder unntatt), siden folk fra Båhuslen ofte gis tilnavn etter opprinnelsessted i Båhuslen. F eks Marstrand, Kongelv, Innland, Frekne, etc. Det vanligste er *vigværing*. Se etter vigværinger i norske kilder 1658-1730 så finner du tusenvis av belegg. Noe korrespondanse gir også opplysninger. Eks et brev fra navngitte båhusleninger til U F Gyldenløve 1678 der de skriver at de vil være norske, ikke svenske (RA Avskriftsamlingen, kilder i DRA). Men temaet er lite behandlet i norsk faglitteratur.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Se også Franddsen og Johansen: 'Da Østdanmark blev Sydsverige. Otte studier i dansk-svenske relationer i 1600-tallet', Ebeltoft 2003 for en oppdatert oversikt over forskningsituasjonen.Fabricius 100 år gamle bok er nok ganske utdatert, spesielt siden boken hans er skrevet med en sterk nasjonalistisk slagside. Fabricius konklusjoner angående nasjonalitetsskifte blir angrepet av den svenske historikeren Harald Gustafsson. Han mener at man går glipp av mye ved å tolke det som skjedde kun med motsetningen 'svensk' og 'dansk'.Ola Teige

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest knut fasting

Takk for gode tips.Fabricius har helt klart sine sider, men han har et ganske stort persongalleri, morsomt, slekt på alle kanter! Og hans innledning gir jo et godt innblikk i hva en historiker hadde å bale med av begrepsapparat på hans tid.Har du noen tittel av Gustafsson å henvise meg til ?; o} knut f

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Are S. Gustavsen

Hei!Når det gjelder Bohuslen (kanskje rettere Båhuslen), var Tore Vigerust inne på dette med den vanskelige arkivsituasjonen (13. aug).Selv om man må søke i mange forskjellige fysiske arkiv for å finne frem i det nå på 346de året tapte norske landskap, er det en person som har gjort litt ekstra arbeid for at vi letter skal finne frem i det som de fleste av oss trenger, nemlig Jörgen Tolleson. Ta en titt på Båhusarkivet: http://www.skagerrak.net/ba.htmlNår det gjelder boktitler hos svenske forfattere, kan man finne dette via den svenske databasen LIBRIS. Gå f. eks. inn via BISSYS og søk dere frem.mvh Are

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.