Jump to content
Arkivverket
Sign in to follow this  
Guest Rune  Nygård

[#16640] Ulik opplysning mellom kirkebok og klokkerbok

Recommended Posts

Guest Rune  Nygård

I kirkeboka for Nesna over døpte i 1879 står det at Jakob Herman, døpt 27 des. er sønn av Krisitan Andersen og piken Kristine Jakobsdt. Kristian Andersen er oppgitt alder på 29 år og er ifra Stadsbygda, men da jeg sjekket klokkerboka står det skrevet at han er ifra Selbu. Hva er mest troverdig? Det står også at han er boende i Nesna, men jeg finner han ikke i FK verken i 1875 eller 1900. Mvh Rune Nygård

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Tor Andersen

Den Kristian som Per Helge fant i 1875 er nok i Malvik sogn i 1865 også Lenke

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Knut Bryn

Spørsmålet er jo egentlig om man kan stole mer på ministerialboka enn på klokkerboka når disse har motstridende opplysninger eller vice versa. Hvis klokkerboka var en avskrift av ministerialboka, vil jo feil lettere kunne oppstå i klokkerboka. Hvis klokkeren innhentet opplysninger på egen hånd eller brukte sin lokal- og personkunnskap, kunne vel det omvendte være tilfellet. Problemet er vel at det kan ha vært ulik praksis i forskjellige kirkesogn?Når så mye er sagt, taler jo Per Helges funn i FT 1865 av 'Christian Andersen' på Aasenden i Stadsbygd for at dette er rett prestegjeld. Noen slik person finnes tilsynelatende ikke i Selbu. Jeg ville forresten ikke helt utelukke at den aktuelle personen kunne være 'Christian Andreassen' på Finstad (se Lenke ). Riktignok er det forskjell på Andersen og Andreassen, men jeg har også sett at disse navnene er blitt blandet sammen i kildene.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Knut Fjogstad

Etter å ha gjennomgått noen hundre MINI (ført av presten) og KLOK (ført av klokkeren)opp gjennom årene, har man merket seg at KLOK gjerne har tilleggsopplysninger og/eller rettelser som øker/korrigerer informasjonen gitt i MINI.Imidlertid har man også sett tilleggsanmerkninger i KLOK, som ikke akkurat er av den form som man vil anta at en slektsforsker fører inn i sin anerekke distribuert på nettet.Mvh Knut

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Rune  Nygård

Takk for alle svar! Denne Christian Andersen fra Aasenden i FT 1865 har jeg bitt meg til tidligere da både fødselsår og fødested stemmer. Christian Andreasen fra Finstad kan heller ikke utelukkes, som Knut Bryn skriver har også jeg sett at disse navnene har blitt blandet sammen i andre kilder. Når det gjelder så kan heller ikke Kristian Andersen fra Malvik så stemmer både navn og fødselsår og det er jo som Per Helge skriver så likt at det ikke kan utelukkes.Når det gjelder kirke/klokerbøkerne så kan det være at det er praktisert noe forskjellig i prestegjeldene. Som f.eks som Knut Brun Skriver hvis klokkeren har skrevet av kirkeboka så kan han lett ha skrevet feil eller som Knut Fjogstad skriver at det kan ha kommet med rettelser eller tileggsopplysninger av kirkeboka. Men i dette tilfellet så virker det mest som at klokkeren muligens kan ha skrevet feil da jeg ikke kan finne noen Kristian Andersen som passer i Sælbu.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.