Gå til innhold
Arkivverket

[#16909] Maria Sophia Rasch, gift ca 1725 i Garder i Vestby


Gjest J. Nordheim
 Del

Recommended Posts

Gjest J. Nordheim

Maria Sophia Rasch var i flg Vestby gårdshistorie 3. hustru til Cort Christopher Eriksen Scharnhorst (ca 1657-1730) på Kjærstad i Garder sogn i Vestby.(Corts første hustru var Helvig/Hedvig Mogens-/Monsdtr Stoltenberg fra Tønsberg, df 1714, andre hustru var Dorthea Stockmann d ca 1724)Er det noen som kjenner til Maria Sophias opphav?Mvh Jarleif

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er vel ikke altfor dristig å tippe at hun er i slekt med Sophia Jacobsdatter Rasch (ca.1645-1728), som var faster til Jacob, Stinchen og Anna Laurits. Rasch (som vel alle var f. i Trondheim? rundt 1675) og mor til Jacob, Lars og Anna Michels. Rasch (som alle var f. i Ogna, Rogaland, rundt 1675).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Lars Pedersen Rasch var f. i Hobøl Prestegård i 1724 (død i Halden 1778), og faren Peder hadde kanskje slektsbånd til Maren Sophia i Vestby ?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Morten J. Rasch

Jarleif!Har gjennomgått Per Selands artikkel i NST bind XXXII- Hefte III 1990 om Veslandsslekten Rasch og min avdøde onkel Bjørn Raschs råmanus om Vestlandsslekten Rasch fram til ca. 2000, begge bl.a. basert på A.W.Raschs samlinger i Riksarkivet privatarkiv nr. 149.Finner så langt ingen Maria Sophia Rasch nevnt som kan passe inn.Ikke derved sagt at hun ikke er i slektskap med Vestlandsslekten Rasch, dette fordi en del barn ikke nevnes med navn, men det kan jo hende at hun er kommet direkte fra Danmark og de Rasch slektene som var/er der.En gren av disse havner i Hallingdal og blir 'Rasch i Hallingdal'.Forøvrig så må man ikke sammenblande sognepresten i Hobøl Lars M. Rasch f. 1673 d.1757 og sognepresten i Aurskog(Urskog) Lars Pedersen Bue Rasch f.1724 d. 1778. Sistnevnte tok navnet Rasch etter sin mor Maren Sophie Gundersdtr. Rasch som forøvrig var tantebarn av Lars M. Rasch. Undertegnede er av Vestlandsslekten Rasch.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...

Morten, kan du angi 'tante-linjen' mellom Maren Sophie Gundersdtr. Rasch og sognepresten i Hobøl, Lars M. Rasch. Hvem var forresten sistnevntes foreldre ?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Morten J. Rasch

Per!Jeg skulle nok ha brukt ordet 'onkelbarn' om slektskapet mellom Lars M.Rasch og Maren Sophie Rasch.Sognepresten i Hobøl Lars Michelsen Rasch som forøvrig ikke født 1673 men den 14.12.1676,var bror til Gunder Michelsen Rasch(1670 - 1720). Gunder var igjen far til Maren Sophie. Derav var Lars M. Rasch onkel til Maren Sophie.Foreldre til Lars M. og Gunder M. var Michel Gundersen f.1630 og Sopiha Jacobsdtr. Rasch. De hadde 8 barn. Det ser ut som alle tok navnet Rasch etter moren.Foreldre til Michel Gundersen var Gunder Michelsen(Borger i Ålborg) og Mette Tøgersdtr.Foreldre til Sophia Jacobsdtr. Rasch var Jacob Rasch d. 1653/54 og Anna Mogensdtr. Winke datter av Mogens Pedersen Winke i Onsø.Hvem som var faren til Jacob er noe usikkert, men det er trolig en Lars Rasch? For ordenskyld er kildene de samme som nevnt tidligere.Morten

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.