Gå til innhold
Arkivverket

[#16994] Sjeleregister - hva er det?


Gjest Signe Marie Solheim
 Del

Recommended Posts

Gjest Signe Marie Solheim

Det fins Sjeleregister for ulike steder i Hordaland fra 1776. Hva er det egentlig? Har det noe med konfirmasjon å gjøre? Noen steder er det oppført barn helt ned til 8-års alder. De har tydeligvis begynt på leseopplæring og opplæring i katekisme. Noen steder er det påført karakterer. Men det er vel ikke konfirmasjonskarakterer? Sikkert dumt spørsmål, men... Mvh Signe

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Kari Thingvold

Sjeleregister er en oversikt over samtlige av innbyggerne i sognet, voksne og barn. Se f eks sjeleregisteret for Vang 1732 i Digitalpensjonatet. Her finner du alle som bodde der det året. Årsaken til at et sjeleregisteret ble laget kan være forskjellig. I Vang var det bispevisitas.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Signe Marie Solheim

Kan det være det, da? I Haus, f.eks. finner jeg ingen under 17, og så godt som ingen over 30 år. Men det er vel slik at det var forskjellig fra sted til sted hva de talte da?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Yngve Nedrebø

Sjeleregistrene ble laget etter påbud fra biskopen, og skulle brukes ved bispevisitas. De skulle gi en oversikt over kunnskapsnivå og leseferdighet, og skulle hjelpe biskopen til å skaffe seg en oversikt over nivået. Noen prester tok med så godt som alle i menigheten, mens andre konsentrerte seg om de som hadde vært til konfirmasjon, eller skulle til konfirmasjon ('Ungdommen'). Noen sjeleregister forteller om hvilke bøker den enkelte hadde brukt til konfirmasjon, og gir en rekke detaljer om ferdighetsnivå, mens andre er ganske overfladiske.Det er bevart rundt 100 sjeleregistre i Norge, de fleste fra Vestlandet. Johannes Helgheim har gitt en oversikt i Heimen bind XVII.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.