Jump to content
Arkivverket

[#17035] Hva er en 'frigde' ???


Guest Tom Askerøi

Recommended Posts

Guest Tom Askerøi

Iflg Rikard Berge måtte Roald Helgesson bøte 8 markebol i 1517 for skaden han hadde påført Ingeleiv Bjørnsdotter 'som dengong var FRIGDA hans'.Hva er en 'frigde'?

Link to post
Share on other sites
Guest Jo Rune Ugulen

Det må vel helst vera ei frille? Dersom då ikkje Rikard Berge har hatt ymse dårlege forhold til kvinner, og dermed laga eit nytt ord ut frå frigid. Det er nemleg det ordet i nynorskordboka som ligg nærast i skrivemåte:-) Men den løysinga trur eg ikkje mykje på:-) Kvar er det i landet? Vi kjenner jo godt at dobbel-l i eindel agdermål går over til dobbel-d, og dermed kan ordet 'fridde' vera egdsk for 'frille'. Derifrå til frigde er det ikkje så langt.

Link to post
Share on other sites
Guest Jo Rune Ugulen

Nei, det er eit kvinnenamn. I våre moderne tider har eg rett nok høyrt om menn med dette namnet, men kva det skuldast anar eg ikkje. Vankunne hjå foreldra, kan henda? Eller ein høgst lokal tradisjon ein eller annan stad?

Link to post
Share on other sites
Guest Tom Askerøi

Sorry - Rikard Berge skriver om Vinje/Rauland. Det første som falt meg også inn var frille, men så tenkte jeg kanskje det var mer over i 'forlovede' siden angjeldende antagelig var en 'gammel' enkemann. Han var gift pr 1492 og hadde altså en frigde i 1517...?

Link to post
Share on other sites
Guest Sølvi Arntzen

I nynorsk etymologisk ordbok, av Alf Torp finner jeg følgende:fria (nynorsk) betyr opprinnelig elske, frigan (angelsaksisk) er det samme ordet.Gammelnorsk Frigg er beslektet med sanskrit priya = hustru, elskedeFredag het på angelsaksisk frig(e)dæg

Link to post
Share on other sites
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.