Jump to content
Arkivverket

[#17109] Noen gamle ord - hva betyr de?


Guest Arnstein Rønning

Recommended Posts

Guest Arnstein Rønning

I et skifte fra 1706 dukker følgende ord opp:Sadsirchen (oppført under Tinn-varer)Kannifatz (ei dyne av k..)fiffskafftis (ei dyne som er f..)En Karfve Baad (det er en båt, men hva kommer ordet av?)Kobroms Baad eller også skrevet som KaabeRum Baad (dette er også en båt, men hvor stor etc?)

Link to post
Share on other sites
Guest Arnstein Rønning

Lerret blir brukt flere steder i skiftet, men er kanvas og lerret egentlig det samme? Kanskje skal det være kanvas? Kanvas er kanskje mere åpent vevd enn lerret?

Link to post
Share on other sites
Guest Else B. Rustad

Kanskje det skal være 'kannefas' - som er et grovt, toskaftet stoff av hamp/lin?? Og at det andre stoffet (i dyna)var vevet i 'firskaft'? Toskaft og firskaft er betegnelser for forskjellige måter å veve på. Mvh Else B.

Link to post
Share on other sites
Guest Bjørn Davidsen

Når det gjeld båtar, kan du prøve å få tak i:H. Falk: Altnordisches Seewesen, i Wörter und Sachen IV, Heidelberg 1912ellerMaal og Minne, 1922, 52Når det gjeld Sadsirchen vil eg tru det er noko rundt. Sirchen kjem truleg av Zirchen (sjå Kalkar) som har med sirkel å gjera.

Link to post
Share on other sites
Guest Knut Bryn

Iflg. 'Håløygminne' (1982) var en kobbromsbåt, - eller kobring, en 3 1/2-roms eller en 4 1/2-roms båt. Navnet kan trolig knyttes netopp til dette med det halve rommet (kobbrommet) som var for lite til at det kunne sitte en mann å ro der og som derfor ble brukt til ballast, bagasje e.l. Størrelsen på en kobbromsbåt varierer derfor en del, men vanlig lengde er gjerne i område 24-32 fot.

Link to post
Share on other sites
Guest Lars Maersk Hansen

Der skal nok stå Salsircken se Kalkars ordbok under nyttige lenkerSalsircken 1: Tintallerken, tinfad 2: Lille skål af stentöj glas el porcelän til vineddike eller salatJeg har set begge typer i et skifte fra 1699Lars

Link to post
Share on other sites
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.