Jump to content
Arkivverket

[#17301] Gjert Jüger (Junger). En Bergens-kapellan med en trist skjebne


Guest Knut Bryn

Recommended Posts

Guest Knut Bryn

Jeg ser i Lampes prestehistorie at Johan Carstensen Wildenrath i perioden 1668-1673 hadde en kapellan som het Gjert Jüger. Det står om ham at han i 1673 tok 'Afsked fra Menigheden i den Tanke at blive Sognepræst i Skonevik. Da dette ikke lykkedes, tog han sin Død af Ærgrelse.' En trist skjebne får man si.I koppskatten for Bergen fra 1675 finner vi ham i rode 3 som 'Gierdt Junger'. I skattelistene fra 1683 er ikke å finne, men på samme plass i manntallet finner vi Hans Gierdzen og Margrete Samuelsdatter. Jeg har flere grunner til å tro at denne Hans var sønn av den ulykkelige presten og Margrete var trolig enken (eller muligens kone av Hans). Er det noen som kjenner mer til disse personene??

Link to post
Share on other sites
Guest Tore Nordvik

Lampe har også tatt med at Maria Elisabeth Jüger ble gift med Joachim Ludolph Bünemann (1693-1747), prost i Mariakirken. Elisabeth ble gravlagt 30.01.1758, og da ble hennes navn oppgitt til å være Magretha Eliesebeth Bünemann.Jeg vet ikke hva som er hennes rette navn, heller ikke hennes opphav, men det er få personer som bærer navnet Jüger i Bergen på det tidspunktet, så det kan jo være et utgangspunkt til å finne mer ut om et eventuelt slektskap.

Link to post
Share on other sites
Guest Knut Bryn

Takk for bidraget, Tore. Jeg ser også at en korduanbereder med navn 'Jacob J#ger' ble begravet fra Mariakirken 30. okt. 1741. Dessuten at 'seehl. Jacob J#gers wittwe' giftet seg i samme kirke 17. aug. 1741. Det er jo underlig med datoene her, men det kan kanskje ha vært to forskjellige Jacob-er?Et viktigere spor er det kanskje at den ulykkelige kapellan tydeligvis ble begravet fra Nykirken 9. mai 1676 'i korset ved den syndre mur den anden graffst..'.

Link to post
Share on other sites
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.