Gå til innhold
Arkivverket

[#18379] Lensherre


Gjest Sissel Endresen
 Del

Recommended Posts

Gjest Sissel Endresen

Hallo! Sitter og leser boken Norges historeie i årstall. Det er veldig interresant. Men der står det skrevet om lensherre. Er det det samme som ordfører eller fylkesordfører: På forhånd takk! Med vennlig hilsenSissel Endresen

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Yngve Nedrebø

Lensherren var øverste sivile og militære embetsmann i sitt len (f. eks. Akershus, Bergenhus). Det finnes ikke noe i dagens administrative system som ligner denne posisjonen, fylkesmennene (amtmenn/stiftamtmenn) var lenge de som lå nærmest.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Henrik, Oslo

Det er verdt å merke seg at lensmottageren (vasallen) i juridisk terminologi egentlig heter lensmann. Lensherren er egentlig den som gir lenet i len, altså kongen. Fordi lensmann er lett å forveksle med bondelensmann, det som utviklet seg til å bli en bygdepolitisjef, brukes i Norge ofte betegnelsen lensherre. Men den er altså noe misvisende. På dansk er imidlertid begrepet lensmann om lensmottager i alminnelig bruk.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.