Jump to content
Arkivverket

[#18379] Lensherre


Guest Sissel Endresen

Recommended Posts

Guest Sissel Endresen

Hallo! Sitter og leser boken Norges historeie i årstall. Det er veldig interresant. Men der står det skrevet om lensherre. Er det det samme som ordfører eller fylkesordfører: På forhånd takk! Med vennlig hilsenSissel Endresen

Link to post
Share on other sites
Guest Yngve Nedrebø

Lensherren var øverste sivile og militære embetsmann i sitt len (f. eks. Akershus, Bergenhus). Det finnes ikke noe i dagens administrative system som ligner denne posisjonen, fylkesmennene (amtmenn/stiftamtmenn) var lenge de som lå nærmest.

Link to post
Share on other sites
Guest Henrik, Oslo

Det er verdt å merke seg at lensmottageren (vasallen) i juridisk terminologi egentlig heter lensmann. Lensherren er egentlig den som gir lenet i len, altså kongen. Fordi lensmann er lett å forveksle med bondelensmann, det som utviklet seg til å bli en bygdepolitisjef, brukes i Norge ofte betegnelsen lensherre. Men den er altså noe misvisende. På dansk er imidlertid begrepet lensmann om lensmottager i alminnelig bruk.

Link to post
Share on other sites
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.