Jump to content
Arkivverket
Sign in to follow this  
Guest Odd Brede

[#18742] Jens Rasmusson Kaupangerhagen (1721-1751) og Sigrid Bendiksdotter

Recommended Posts

Guest Odd Brede

I bygdebok for Leikanger finner vi under garden Holum Jens Rasmusson Kaupangerhagen fra Sogndal. Jens er der angitt født 1707, men under vigde i Sogn og Fjordane (Fylkesarkivet i Sogn og Fjordane) er fødselsår oppgitt til 1721 når han gifter seg med Sigrid Bendiksdotter fra Indre Frønningen i Leikanger. Jens sin fødestad er oppgitt til Kaupangerskogen.Er det noen som kjenner til forfedrene til Jens?På forhånd takk.Odd Brede

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Knut Bryn

Jeg vet ingenting sikkert om denne Jens, men jeg har en hypotese du kan arbeide videre med. I skifteprotokollen for Indre Sogn fra 1742 finner vi nemlig skifte etter Rasmus Thorsen som bodde på plassen Hagen under Kaupanger (skiftet datert 7.11.1742). Han etterlot seg enken Kari Johannesdatter, datteren Anna, 25 år, sønnen Jens, 23 år (dvs. f.ca.1720) og sønnen Thor, 18 år. Jeg må tilføye at min kilde ikke er skifteprotokollen, men Fylkesarkivets skifteutdrag som for øvrig også tyder på at enken døde omtrent samtidig (skifte etter 'Karie Hagen').Jeg tok en kikk etter Rasmus Thorsen i 1701-manntallet for Nordre Bergenhus, men fant ingen i Indre Sogn. På Skreen i Leikanger fant jeg imidlertid en Rasmus Torsen, 8 år, som sønn av husmann Tor Rasmussen, 46 år. Etter det jeg har funnet ut er Skreen i Fresvik. Der har vi også en gård som heter Holum. Hvis det er samme Jens vi har for oss her, kan han m.a.o. ha reist tilbake til hjembygda, - eller i alle fall farens hjembygd.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Knut Bryn

Jeg har søkt etter mer info om 'Skreen' der Tor Rasmussen bodde i 1701, og tror kanskje at vi må til Fjærland i stedet for Fresvik. Iflg. O. Rygh var det en matrikkelgård med dette navnet i Fjærland på 1600-tallet. Fra 1723 eller noe før det var gården imidlertid lagt inn under Øvre Mundal. Skifteprotokoll for Ytre Sogn viser at det nok finnes skifte etter Tor Rasmussen (bopel: Mundal Skreen) fra en gang mellom 1728 og 1733 (protokoll 3b, p.418a). Hvis du er heldig vil dette skiftet inneholde opplysninger om at sønnen Rasmus bor på Kaupanger.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Odd Brede

Hei Knut!Takk for nyttige opplysninger. Jeg tror du er på riktig spor, og har nå bedt om å få opplysninger om skiftet etter Tor Rasmussen.Kanskje noen som har bygdebøker fra Sogndal kan sjekke om det står noe om husmannsplassen Hagen under Kaupanger.Mvh. Odd Brede

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.