Gå til innhold
Arkivverket

[#19123] Skifte av etternavn


Gjest Kjell-Erik Andal
 Del

Recommended Posts

Gjest Kjell-Erik Andal

Når ble det bestemt at det å skifte etternavn måtte søkes om? som jeg forstår, så gjorde man det bare på 1800-tallet, men det må da være en lov som ble vedtatt en eller annen gang? Kjell-Erik

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Ivar S. Ertesvåg

Det er nok ikkje fullt så enkelt. Det var etablert ein rettspraksis frå 1890-åra om at slektsnamn (=arveleg etternamn) var verna, og at folk hadde berre eitt etternamn som var 'rett'. Kongen (departementet) kunne gje løyve til å ta eit anna etternamn, så lenge du ikkje tok eit slektsnamn som var verna. I praksis var det mange som både skifta etternamn, og som tok namn dei strengt rekna ikkje hadde rett til å ta. Men dersom bakgrunnen for spørsmålet ditt er at nokon i slekta søkte om løyve på eitt eller anna tidspunkt, så kunne dette ha vore når som helst og så langt attende som 1890, kanskje 1880.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Nina Krøger

I en gren av min familie så ble de fratatt etternavnet pga de hadde ingen tilknytning til det. Dette var enten før eller etter krigen. Så her er det snakk om ca 60-65 år tilbake.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.