Gå til innhold
Arkivverket

[#19344] Häradshøvding?


Gjest Sissel Endresen
 Del

Recommended Posts

Gjest Ketil Firing Hanssen

'Häradshöfding (fsv. hæraþshöfþingi), jur., den urgamla benämningen i Sverige på den förtroendeman, som häradsbornas val kallade att vara ledaren af häradets rättskipnings-, hushålls- och förvaltningsangelägenheter och att utåt vara häradets målsman; måhända var han i äldsta tid, såsom den norske herssen (se d. o.), äfven häradets militäre ledare.'Les hele artiklen fra Nordisk Familjebok hos Prosjekt Runeberg:http://www.lysator.liu.se/runeberg/nfbl/0086.html

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Tore H Vigerust

Sorenskriveren var fremdeles på begynnelsen av 1600-tallet kun tingets medhjelper. (Ennå) ved denne tiden var det lagrettemennene og lensmannen som var bygdenes ledere. Det var f eks bondelensmennene i Gudbrandsdalen (Lesja og Ringebu), som i 1612 ledet det militære bakholdsangrepet på skottene. Lensmennene var altså militære ledere, som heradshøvdingen var det i Sverige.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Janne Högdin

Häradshövding är en mycket gammalt ämbete. En häradshövding var i varje fall på 1950-talet en domare som förestod en domsaga och han var ordförande i häradsrätten.Jag känner inte till rättssystemet i Norge, men visst finns det herredsrätter (domstolar) hos Er? I så fall var han högste domare och chef där.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Tore H Vigerust

Da er vi tilbake til sorenskriveren igjen. Sorenskriveren var lederen av den lokale domstolen siden midten av 1600-tallet. Men uten militær myndighet. Da vil jeg anta at lensmannen var vår parallell til et stykke ut på 1600-tallet, og sorenskriveren etterpå.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Jon Harald Haug

Innlederen Sissel kunne kanskje presisere om hun sikter til 1400-tallet, 1600-tallet eller et stykke nærmere vår egen tid?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.