Jump to content
Arkivverket
Sign in to follow this  
Guest Solveig Bjørlykhaug Hånes

[#19704] Overlevande etter utanlandske skipsforlis, bosette nokon seg på kysten her?

Recommended Posts

Guest Solveig Bjørlykhaug Hånes

Før var det vel ikkje så enkelt å reise som no, så eg lurer på om det finst personar som har busett seg i Norge/ Sunnmøre etter forlis av utanlandske båtar, f.eks den på Runde, (Akkerendam el.l) eller andre. På far min si side er det mange som er veldig mørke, så eg tenkte kanskje vi har f.eks spanske aner..

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Bjørn Jonson Dale

Skipstrafikken til/via Sunnmøre på 1500-, 1600- og 1700-tallet var temmelig stor, både av innanlandske og utanlandske farty. Tallet på kjente forlis er forbausande lite, og totalforlis, som Ackerendam, var svært sjeldsynte.Kildetilfanget fra kring 1600 og utetter er så omfattande at vi kan slå fast følgande: Ikkje éin stranda utlending slo seg ned her etter forlis. Vidare: Namnetilfanget fra 1500-tallet ser ut til å utelukke slik ''ufrivillig'' innvandring.Noke anna rart: Trass i at hundrevis av utanlandske skipsmannskap støtt låg i vinterhamn å Sunnmøre, særlig i Ålesund, etterlet dei seg ikkje avkom.Opphavet til dei 'veldig mørke' sunnmøringane ligg nok mykje lenger bak i soga; kanskje stammar vi fra dei som budde her før det norrøne landnåmet?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.