Jump to content
Arkivverket

[#19706] Erik Olai Stensen Hauge


Guest Jonny Lyngstad

Recommended Posts

Guest Jonny Lyngstad

Enkemann Erik Olai Stensen Hauge kom til Vågsbøen, Eide kommune på Nordmøre, se Eideboka b. 2, s. 249 og b. 3. s. 534, i 1876 fra Bergen. Attesten derfra var datert 5. mai 1876.Han var der til slutten på året i 1887 da han og sønnen Hans Olai meldte utflytting til Strandvik i Hordaland. Ifølge kirkeboka var han møllebestyrer ved mølla i Vågsbøen og var født 1843 i Bergen. Kona hans, Marie Johannesdtr. (Johansdtr.?), var f. ca. 1844, trolig i Fedjedal ved Haugesund. Hun døde før de kom flyttende til Vågsbøen. Ifølge en artikkel i Haugesunds Avis 1. august 1970 om “Skåredalen” av Sivert Alne, kjøpte Erik Olai Stensen i 1868 en part av garden Fedjedal i nåværende Haugesund kommune. Fire år seinere solgte han garden og de flytta da trolig til Bergen. Da han kom til Vågsbøen, hadde han med seg 2 gutter: 1. (Sten) Johan f. 23. juni 1868, muligens i Fedjedal. Han begynte på skolen i Eide krets i 1876, men om hausten året etter har læreren ført inn i skoledagboka 'udflyttet'. 2. Hans Olai f. 26. april 1870 i Fedjedal og døpt 8. mai i Skåre kirke, Haugesund pr.gj. Han ble konfirmert i Eide kirke i 1885 og da har presten ført opplysningene fra presteattesten inn i kirkeboka.I 1888 fikk Erik Olai en sønn, Erik, med enka Elen Marie Lia, Eideboka b. 1, s. 301. Presten har da ført inn i kirkeboka at Erik var i Amerika. Det finnes etterkommere etter denne sønnen her i Eide.Ved folketelling 1875 bor Sten Johan Hauge og Hans Olai Hauge som pleiesønner hos Marie Olsdtr. Hjelmeland i Bergen. Sten Johan Eriksen Houge, kontorist og f. 1868 i Torvestad, (Haugesund) reiste over til USA i mai 1888. Ved utreise står det at han bodde i Kristiansund. Bygdebok for Fedjedal kom ut for et par år siden, men den inneholder ikke mer opplysninger om familien enn det jeg har med her, dessverre. Jeg har sett etter i folketell. 1865. Der fant jeg en Erik O. Stensen, tjenestekar og agronon på Ask, Askøy sokn i Hordaland. Han var 26 år, f. ca. 1839, og var født i Fuse pr.gjeld. Er det noen som vet hvem disse personene var og hvor det ble av dem? Finnes det slekt etter disse to guttene? Hva skjedde med Erik Olai Stensen Hauge i USA?

Link to post
Share on other sites
Guest Elin Skibenes

Veit diverre ikkje noko av det du spurde om, men Erik Olai er truleg son til Sten Olson Hauge (1798-1872) g. 1821 m. Brite Eriksdtr.Sundvor (1802-1870) (Begge desse gardane ligg i noverande Fusa kommune.)Ifølgje bygdeboka hadde Sten og Brite 9 born, og eit av borna var Erik Olai f.1840. Det står diverre ikkje noko meir i boka om kvar han vart av.Her er foreldra i 1865 Lenke

Link to post
Share on other sites
Guest Jonny Lyngstad

Takk for innlegga så langt. Da har vi funnet opphavet til Erik Olai. Men hvor ble de gift og hvor var kona fra, Marie Johannesdtr. (Johansdtr.?), f. ca. 1844, trolig i Fedjedal ved Haugesund. Kan noen bekrefte at hun var fra Fedjedal? Hvor ble det av de to guttene? Den ene dro til USA, men hvor havna den yngste? Jeg har heller ikke funnet utreisen til USA på faren.

Link to post
Share on other sites
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.