Jump to content
Arkivverket
Sign in to follow this  
Guest Odd Handegård

[#20112] Kone eller mor eller ingen av delene?

Recommended Posts

Guest Odd Handegård

Jeg har lenge hatt problemer med tolkningen av en halv setning i DN. XII, 593 som handler om dødsboet etter Hr. Knut Pederssøn, dekanen ved domkirken i Trondheim på 1530-tallet, angivelig også svigerfar til Kristoffer Trondson. Dette dokumentet lister opp en del personer slik: 'Her Olaff Villemson Meister Hinrick. och Her Hans Symensson Caniker. Olaff Moensson Lagmand. Hustru Cristyn. fore Her Knutzs moder och Truels Iuthe borger....'.Jeg ser at en vanlig tolkning av dette (naturligvis) er at Knuts mor het Kristin. Men det er vel mulig også å tolke dette på flere måter, f.eks. at det var Knuts kone som het Kristin og at hans mor ikke er navngitt? Eller at 'Hustru Kristin' verken er hans kone eller mor?Spørsmålet er om det finnes informasjon om Knut Pedersøns mor i andre dokumenter som kan supplere informasjonen i DN. XII, 593.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Carsten Schanche

Ifølge Robert de Robelins bok om Skanke-ætten side 396 står det om erkedekanen i Trondheim Knut Pedersson: Far Peder NN.g.m. hustru Kristin, kjent 1539 8/9 da hun var med ved innventarfortegningen etter sin sønn Knut Pedersson (Skanke) den siste katolske dekanus i Trondheims domskapittel 1527. Han var g.m. fru Dorthea Adelsten og hadde med henne datteren Karen Knutsdtr.(Skanke)g.m. Christoffer Trondsen. mvh en yngre Schanche.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Odd Handegård

Jeg har forsåvidt sett at de Robelin tolker sitatet slik at Hustru Kristin er mor til dekanen Knut Pederssønn, og det er kanskje ikke så unaturlig. Men mye av det de Robelin ellers skriver om Kristoffers kone (Karen) og hennes forfedre, får i dag liten støtte, jfr. bl.a. tidligere diskusjoner her på Digitalarkivet.Hardest medfart blant Karens angivelige forfedre får nok Dorthe (Adelsten). Hun blir rett og slett oppfattet som en ren fantasifigur. Man vet ikke sikkert om Kristoffers svigermor het Dorthe, men hun het i alle fall ikke Adelsten. Når det gjelder Dorthes foreldre, er usikkerheten like stor, og det finnes i dag en rekke alternative forslag, men lite dokumentasjon.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.