Jump to content
Arkivverket

[#20164] Posetivspeler


Guest Marianne Sulesund

Recommended Posts

Guest Aud Sandbu

Kan ellers tilføye at min far fortalte at i hans barndom kom det fra tid til annen reisende folk inn på gardstunet, stilte seg opp og spilte positiv, for så å gå rundt med hatten etterpå.Når dette er sagt, så trenger det ikke nødvendigvis være slik at en positivspiller = reisende.

Link to post
Share on other sites
Guest Anne Lise Hovdal

Her i Sandnessjøen er det noen som har stilt opp og spilt lirekasse i et handlesenter, og det er fint å høre på. Det er noe som settes inn i selve kassen, og så sveiver den som spiller på det. Det er langt fra noe trekkspill, som jeg har 2 av her hjemme. Jeg spiller mest på det ene trekkspillet.

Link to post
Share on other sites
Guest Kjell-Erik Andal

Min bestemor fortalte meg at det gikk positivspillere rundt i Trøndelag da hun var ung. Det var et stort instrument på to hjul som de trillet rundt på. Når de skulle spille så hadde de de en sveiv som de dreide rundt. Vet ikke om det virket på samme måten som en blåsebelg, som skaffet luft til pipene???KE

Link to post
Share on other sites
Guest Aslaug Andersen

Mitt leksikon sier følgende: En lirekasse hadde en roterende valse med påsatte stifter som utløste tonene ved å gi en luftstrøm adgang til en rekke avstemte piper. Valsen dreies, og blåsebelgene pumpes opp med en håndsveiv.Aslaug

Link to post
Share on other sites
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.