Gå til innhold
Arkivverket
Gjest Magne A. Larsen

[#20558] Jon Olsen, hvor var han født?

Recommended Posts

Gjest Magne A. Larsen

Matros Jon Olsen ble viet til Inger Haldorsdtr. i Bergen 17 aug 1788,se 'Vigde i Bergen 1663-1816', der er engitt en anmerkning 'i froepr.'. Hva betyr det? Under 'Døypte i Bergen 1668-1815' har de 4 barn, og i '1801 tellingen' er adr. angitt til; 11 Rode, Gard 127 i 1040 Bergen Amt. Kan adr. fastlegges nærmere i dagens Bergen? Ved 'Undersøkelseskommisjonen 1803-05'er fødested Karsund, tolket til Karmsund, angitt. Jeg har sjekket relevante bygdebøker, og så langt mulig kirkebøkene for Torvastad og Avaldsnes uten hell. Jon skal være født ca 1756, han er også kalt Jan Olsen Mortensen? I 'Seamen in Bergen 1754-1800' finnes en Jon Olsen Landnes, f. 1759 i 'Jelsø Skibrede Stavanger Stift'. Her er mye som kan stemme og avstanden Karmsund til Jelsa er ikke så stor. Kan det være den samme Jon? Relevante bygdebøker? Jeg har ikke funnet når og hvor ektefolkene Jon og Inger døde. Kan noen hjelpe meg?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Roald Sjursen

Hallo Magne.Plassering av Rode 11. Det er elektroniske kart som viser de gamle Rodeindelingene i Bergen. http://www.ub.uib.no/elkart/Lykke til.Mvh Roald

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Geir Eide

Militærrullene pleier å være ganske så etterrettelige når det gjelder personers fødested.Dersom det henvises til Karmsund, må vel det være Karmsund prosti det refereres til. På denne tiden vil det si Avaldsnes p.g, Torvastad p.g og Skudenes p.g. Når det gjelder kirkebøkene for Skudenes p.g er disse rekonstruert, da 'originalene' forsvant ved en kirkebrann i 1844. Skudenes prestegjeld omfattet på denne tiden også Bokn sokn (Siden over til Tysvær p.g) . Avaldsnes p.g omfattet også østsiden av Førdesfjorden (nå Tysvær). Jeg vil holdt meg til disse prestegjeldene.Skjold prestegjeld har senere blitt overført fra Ryfylke prosti til Karmsund prosti, men jeg vet ikke når.Ellers bør en være obs på at frem til 1788 hørte gardene Håstø og Gismervik til både Tysvær sokn (Skjold p.g) og Avaldsnes.Dersom Jon er født før 1758 bør han ha blitt fanget opp av 'Sjeleregisteret det året'. En annen sak er at det er ikke godt å si om faren`s fornavn er Ole eller Morten. Men det er vel sannsynlig at han het enten Ole Mortensen eller Morten Olsen.Jeg har kikket i registeret etter Ole Mortensen og Morten Olsen i alle Karmøy bøkene, uten å finne noen som kunne passe.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Otto Jørgensen

Jelsa Bygdebok på nettet Lenke

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Tor Andersen

'i froepr.' = Frohpreken dvs morgenmesse e.l.Har du sjekket FT 1815 Lenke og døde i Bergen?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Magne A. Larsen

En stor takk til dere alle som har bidratt til å kaste lys over en fjern forfader.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.