Gå til innhold
Arkivverket

[#20810] Sjersjant HANS GOTSCHEN CHRISTOFFERSEN NEBB, Eidsberg


Gjest Bjørg Brynildsen
 Del

Recommended Posts

Gjest Bjørg Brynildsen

Hans Gotschen Christoffersen Nebb (Neib), sjersjant ved major de Leves kompani, fikk i 1748 kjøpt halve Skollerud i Eidsberg, Østfold. I 1753 var Hans sjersjant ved kaptein Hylles kompani. Hans Nebb døde trolig i 1765, da skiftet er dater 10.10.1765. Enken Mari Erichsdatter (født ca. 1718 – død ca. 1799) giftet seg senere med Johannes Nilsen. Kan noen sette meg på sporet videre for å finne mer ut noe mer om ham??

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Ketil Firing Hanssen

IGI på familysearch oppgir at Hans Godske Neeb er født i Rakkestad, fødselsår er oppgitt til både 1710 og 1718. Da kirkebøkene for Rakkestad starter i 1722, er dette opplysninger som neppe er særlig godt dokumentert. IGI oppgir også hustruen til å hete 'Marie Eriksen' og faren til Christopher L. G. Neeb.Du finner flere opplysninger på IGI hvis du søker på etternavn lik NEEB (exact spelling). Men som sagt, kvaliteten på opplysningene er nok heller laber.Kanskje du finner opplysninger i Ovenstads militærbiografier.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Liv S. Hansen

Neeb er i Halden en godt kjent slekt. Slektens stamfar i byen er beskrevet som skomakermester Frederik Neeb. Han var født i Rakkestad (trolig) på gården Sæves, og tok borgeskap i Halden 2. nov. 1809. Dette har jeg hentet fra boka '800-Haldenprofiler' hvor det står en god del om etterslekten i byen.Jeg tror du bør 'se litt mere' på gården Sæves i Rakkestad for mulig å komme videre.Liv

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Ketil Firing Hanssen

Fra Ovenstads militærbiografier:Neeb, Christoff Gottfried. - F. i Sachsen. - Pr.lnt. 12/4 1715, uvisst hvor. - Kom til Norge og blev ansatt som pr.lnt. ved 1. Smål. nasj. inf.-regt.s Ø. Rakkestadske komp. 7/8 1724. - Avskjed 20/1 1738.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Ketil Firing Hanssen

Det finnes sikkert mer informasjon hvis du graver i arkivene. Du kan kanskje få noen tips på denne siden til Tore Vigerust:Lenke

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Berit Knudsen

Hirsch: Neeb se Neve. Christoff. Gottfred. Adjutant i batl. Fyen i eng.-holl. sold i Braband (Spo(a?)nneck, F.Gersdorff). Såret i slaget ved Malplaquet 11/9 1709(Indl.brev til Ov..Sektr.1709). Fenrik 4/10 1709 -sek.ltn. 11/1 1710. Indtagelse af Bethune i juli-aug. 1710. Indtagelse av Bauchain i aug. 1711. - Batl. vender hjem til Danmark i 1714, og innlemmes i Fyn. gew.Inf.regmt.-Prm.ltn. 12/4 1715 - Prm.ltn. i 1.Smålen.nat.Inf.regmt. 7/8 1724 (Reg.nr. 465/1724.-Avskjed som kpt.ltn. 20/1 1738 (Reg. 57/1738).Dette var visst feil mann. Men kanskje faren til Hans G Christoffersen Nebb. Kommer tilbake ang. Hans.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Berit Knudsen

Desverre, jeg kan ikke finne noe om Hans. Han var jo underoffiser og er dermed ikke omtalt av Ovenstad og Hirsch.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Bjørg Brynildsen

Takk til Berit. Christoffer er jo også av interesse - hvis han er faren. Det skal jeg prøve å få sjekket ut. Hilsen Bjørg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 9 måneder senere...
Gjest Stein Eriksen

Hei Bjørg.Har du kommet noe videre med Hans og Mari ?Har noen opplysninger som kan føre deg videre i jakten på Maris opphav, hvis det fortsatt er av interesse.Stein.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Bjørg Brynildsen

Hei Stein. Har sett på familysearch.org og funnet at Hans Erichsen Eidsberg og Kirsti Tillesen er registrert inn i dette systemet som foreldre til Erich og at Berger og Dordi Kisesrud er registrert som foreldre til Mari. Har prøvet å sjekke kirkebøkene i Eidsberg, men har ikke klart å finne ut noe der.Det var ikke lett å lese!! Tenkte kanskje at Kiserud kunne være Kjeserud, men har ikke fått sjekket det ut med bygdebøkene. Er veldig takknemlig for all drahjelp jeg kan få. Hilsen Bjørg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Stein Eriksen

Hei Bjørg.Dette er hva Isak Lundsrud skriver på side 65 i sitt mansukript 'Kommentarer til Folketellingen 1801 Eidsberg' angående gården ' Skollerud ':” Erich Hansen er sønn av sersjant Hans Gøtche Christoffersen Neeb som døde i 1765 og som i 1746 ble g.m. Mari Erichsdtr.. Hun døde 1799. Hvor hun var fra vites ikke. Mari Bergersdtr. var en søster av Sidsel Bergersdtr. Neple, altså fra Dynjan. Deres barns videre skjebne er ikke kjent, men de ble vistnok ikke sittende på Skolerud, hvor man senere finner korpslege Langthim (?), Gulbrand Christensen fra Berg og Christian Andersen. Den sistes ætt sat på Skollerud til etter århundreskiftet.N. B. Mari Erichsdtr. er en søster av Ole Erichsen Buer, altså gml. ætt fra ……….( Dal ? ) ( uleselig ). ”.Dette er hva Isak Lundsrud skriver på side 49 i sitt mansukript 'Kommentarer til Folketellingen 1801 Eidsberg' angående gården ' Buer ':” Ole Erichsen er sønn av Erich Tollefsen Dahl og Ragnhild Gulbrandsdtr. som var fra Hersleth. Se skifter på Dahl fra 1744 til 1780. Hans Erichsen på Berger ( se foran ) er mulig en sønn på Dal.Ragnhild Jensdtr. er ant. Fra Rødenes eller Trøgstad, da ekteskapet med Ole ikke er innført i Eidsbergs kirkebøker. Etterkommernes skjebne er ikke kjent.Erich Olsen på Ultvedt vestre i 1801 er en sønn av Ole Erichsen i hans første ekteskap med Anne Knudsdtr.. Skifte etter henne på Pytterud i Rødenes den 26/6 1754. ”.Lundsruds tekst er ganske kompakt. I tillegg til forbehold om avskriftsfeil, må en også få påpeke at dette er hentet fra et mansukript, ingen ferdig bearbeidet tekst, hvilket iblant kanskje kan bety at ikke alt er sjekket og dobbeltsjekket ned til minste detalj. Fra FS:Mari Erichsdr. Christening: 07. des. 1721, Eidsberg, Østfold, Norway Father: Erich Tolleson – Mother: Ragnil Gulbrandsdr.Erich Tollesen, f. ca. 1667, Eidsberg, begr. 29. juli 1744, Eidsberg. Ragnil Gulbrandsdr, f. ca. 1696, Eidsberg, Østfold, Norway – Marriages: Erich Tolleson, ca. 1716, Eidsberg, Østfold, Norway.Erich Tollevsen, birth: ca. 1667 , Of, Eidsberg, Østfold, Norway – Father: Tollef Erichsen – Mother: Ragnild Gullichsdr.Tollef Erichsen, f. ca. 1644, Of, Varteig, Østfold, Norway, death: 1701 – Marriages: Ragnild Gullichsdr., f. ca. 1646, gift ca. 1666, Of, Eidsberg, Østfold, Norway.MvhStein.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Bjørg Brynildsen

Takk Stein. Det var god hjelp. Kanskje er det mulig å finne ut enda mer om Maren og Eriks slekter bakover i tiden. Rom ble jo ikke bygget på en dag. Skal forøvrig ut til Eidsberg i dag for å sjekke litt ut om en annen gren av slekten - så kanskje kan jeg finne mer nå som det 'har løsnet'. Takk igjen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.