Gå til innhold
Arkivverket

[#21424] Brandal på Hareid: Hva skjedde mellom 1801 og 1865?


Gjest Anders Sevaldson
 Del

Recommended Posts

Gjest Anders Sevaldson

I folketellingen for 1865 finner jeg gården Brandal med mann, John Hansen, kone og to barn. Men i 1801 er Brandal en storgård med 64 beboere og husbonden Andreas Landmark med familie som eiere. Hans Johnsen, som jeg antar er John Hansens far, er tjenestedreng. Er det noen som vet hva som har skjedd i mellomtiden?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Anders Sevaldson

Du har visst rett. Det må ha vært en alvorlig hikke i arkivet ved tidligere søk. Det kan se ut som om en storgård er blitt delt i 15 mindre. Er det noen som kjenner historien?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Otto Ottesen

Andreas Landmark gjekk konkurs. Sorenskrivar Rasmus Blakstad kjøpte Brandal av regjeringa i 1844. Blakstad døydde like etter. Enkja etter Blakstad, Christine f. Trumpy, gifta seg opp att med sokneprest Wraamann. Deretter vart garden oppsplitta og selt. Dette skjedde rundt 1851. Dette er kortversjonen slik den står i 'Bygdebok for Ulstein og Hareid'. Der står fleire detaljar.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Ivar S. Ertesvåg

...nei det var nok ikkje svar på spørsmålet. For det første treng ikkje eigar vere det same som brukar. For det andre hadde Landmark berre ein del av garden. I 1865 var det 8-10 bruk (altså matrikulerte/skyldsette bruk etter rask og sikkert litt unøyaktig oppteljing i bygdeboka), pluss ein del plassar (ikkje matrikulerte/skyldsette) på Brandal. I 1803 var det 5 bruk og 5 plassar.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.