Gå til innhold
Arkivverket

[#21568] Thomes Laugesen


Gjest Bodil Ed Iversen
 Del

Recommended Posts

Gjest Bodil Ed Iversen

Lauge Thomesen var prest i Modum på 1600-tallet.(tidlig) Er det noen som har noen biografiske opplysninger om han? Jeg kjenner navnene på kona og alle barna og har også kopi av et maleri av hele familien fra et epitafium, nå i Drammen museum.Hvor kom han fra?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Svein Arnolf Bjørndal

Så vidt jeg vet er hans opphav ukjent. Det står litt om ham i Modums historie (den generelle bygdehistorien).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Tore H Vigerust

Du finner mye stoff i Norsk personalhistorisk tidsskrift I-III (1910-26) og de første ca 10 bind av Norsk slektshistorisk tidsskrift.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Tore H Vigerust

Ihvertfall ikke med henvisning til de norske artiklene (som riktignok utkom etter Brickas lexikon).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Knut Fjogstad

Var ikke Mads La(u)gesen, Sogneprest i Bjelland (Lister) 1550-51 og den forespurte brødre?Mvh Knut

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Tom Askerøi

Fra overnevnte artikler har jeg bare notert EN bror, Gunder, som var sogneprest til Sigdal (Finne-Grønn, Norsk Personalhisorisk Tidsskrift I s.76 og III s.207).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 6 måneder senere...
Gjest Svein Arnolf Bjørndal

Lauge Thomassen hadde disse barna, det er uvisst om de var med Ragnhild Andersdtr. (d.e. 1595), da hun ikke er oppkalt (etter NST V s. 260 og et maleri i Drammens Museum): 1) Thomas Laugesen f. ca. 1566, gift 8/9 1594 på Toten med Margrethe Olsdtr., datter av rådmann i Oslo Ole Reersen og Gunhild Mogensdtr. Thomas var 1593 sogneprest til Toten, 1602 sogneprest i Oslo, fra 1624 i Christiania. Stiftsprost. Han døde i pesten 1630. 2) Jens Laugesen 3) Christoffer Laugesen 4) Daniel Laugesen, g.m. Åse Olsdtr., datter av rådmann i Oslo Ole Reersen og Gunhild Mogensdtr. Daniel var kapellan hos sin far i Modum, og etterfulgte ham her som sogneprest til sin død i 1633. 5) Laurits Laugesen 6) Lauge Laugesen 7) Margrethe Laugesdtr., gift 1) med Peder Christensen Buskerud, fogd i Buskerud, bosatt på gården Buskerud i Modum, d. august 1609, gift 2) 1610 med Hr. Niels Knudsen, sogneprest i Norderhov. 8) Maren Laugesdtr. g.m. Hr. Bent Christoffersen Haard, sogneprest til Våle fra 1599 til sin død i 1634. 9) Dorthe Laugesdtr. g.m. Hr. Mads Hansen Pors, sogneprest til Sigdal fra 1605 til ca. 1637, da han døde. Dorthe døde 1666. Maleriet oppbevart i Drammens Museum viser hr. Lauge og kona Ragnhild samt 6 sønner og 3 døtre. Alle er i renessansedrakt med pipekrage. Mennene har brunt kortklipt hår (bortsett fra Lauge, som er nærmest skallet), brunt fippskjegg, sort frakk og knebukser, samt sort kappe. Kvinnene har sort lue med bredt hvitt pannelin, sort kjoleliv, rødt skjørt med hvitt forkle og stor sort kappe. Over hver person står skrevet vedkommendes fornavn, samt den første bokstav i farsnavnet.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Ellef Ellefsen

Hva med kona til Lauge Thomesen, Ragnille A(ndersdatter). Var hun datter av Anders Nielsøn, rådmann og senere borgernester i Oslo. Eller er dette bare gjettninger?Var så denne Anders Nielsøn en bror av den mer kjente biskop Jens Nielsøn ?Både Lauge Thomesen og kona Ragnille nevnes i visitasboken etter biskopen, hvor han skrev om 'Det fornemme bryllupp på Hallingstad' i 1594. Lauge og Ragnilles sønn Thomas giftet seg med Margrethe Olufsdatter i dette storslagne brylluppet.Eller er det ikke noe hold i alle gjettninger angående Ragnilles herkomst, som har versert opp gjennom årene ?mvh Ellef Ellefsen

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.