Gå til innhold
Arkivverket
Gjest Karin Romstad

[#21593] Daniel Thuresson fra Hardanger,n. 1599, gjelder gårder i Romsdal

Recommended Posts

Gjest Karin Romstad

Er det noen som kjenner til hvilke gårder det gjelder, og slekter/eierforhold?Hr. Thure Hansson var sogneprest I Ullensvang, n. 1565-70,bosatt på Hovland. Han var sønn av Hans Smed, som døde i mars 1565,'fordoms byfogd i Bergen'. Gift med Brynhild (Olavsdatter?),som døde i barselseng 13.01.1570. Dette ihht. Absalon Pedersens dagbok. 3 kjente barn, Daniel, Brynhild, Olav. Etterslekt i Hardanger Den 2 juli 1599, stevner Daniel Thuresson, Nils Henriksen på 'Offre', Oluff Henrichsszen på Morboestad, Asszlach på Thielle og Anders ibm. uti Romsdalen, for to gårder kalt Ouffre og Herstad, som hans mormor hadde odel til og hadde kjøpt av deres mor. Han framla 2 kjøpebrev, det ene datert 1466, hvor Gunnar Amundsson hadde solgt 4 øre boell jord i Herrestadt i Woege sogn til Olaff Sigurdsson,mens Amund Eschildsen(Askjellsson)hadde solgt Sigurd Sveinsson 15 penninge boell mindre enn 7 øre boell i Wfreede i Woxte kirke i Steins otthing. Nils Henriksen hadde på sin side, på egne og medarvingers vegne, stevnet Lars på Wrid for gårdene Wrid og Hegstadt på lagtinget i Trondheim. Han framla en quittantz dat.Bergen 1553,hvor det framgikk at Jens Morsing hadde gården Wrid i pant fra Henrich Jacobsen, skredder (på Bud+)i Romsdalen. Videre viste han til et brev dat, 1554 hvor Gierlich Kielleuers, hadde lovet å betale Jens Morsing 20 daller på Henrich Jacobsens vegne-Dette Ihht. Norske herredags dombøker, Første rekke,1597-1604

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest John H. Aarønes

Hei Karin!Dette var interessant. Eg veit ikkje om du framleis er interessert?Ingeborg Henriksdatter eigde i 1647 og 1661 gårdene Hestad og Offre i Vaage otting. Det ligg i dag i Fræna kommune.Ingeborg Henriksdatter var andre kona til George Noone(død 1636), dominerande trelasthandlar i Molde, og ho reknast som søster til Lucie Henriksdatter gift med Zacharias Christophersen Holck til Vedø.Ingeborg eigde også i Hestad i Våge otting.Myrbostad er også ein gård i Fræna.DN Nummer: 836. Dato: [Våren] 1538. Sted: VågøyLenkeSammendrag: 12 svorne lagrettemenn i Vågøy åttung i Romsdalen vitner at Marit Jonsdotter, Henrik skredders hustru, er eneste rette odelsarving til Aure og Hæstad (i Fræna) etter sin mors godfar Eyvind Amundsson, hvis forfedre hadde eid disse gardene i uminnelig tid. Men eiendomsretten var bestridt av dem som satt på gardene, og saken var så stevnt til lagtinget samme sommer.Morsing-slekta bodde i Bud/Molde i allefall til langt utpå 1600-tallet, ein etterkommar vart prest i Nesset. WRid = Uri i Norddal?Thielle - Tjelle i Eresfjorden?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Karin Romstad

Hei, dette var en hyggelig overraskelse. Ja, jeg er fortsatt interessert. Tidsmessig, kan Eyvind Amundson kanskje være bror til Gunnar Amundson; som jeg oppfatter å være sønn av Eskild(Askjell) Ogmundson. På samme måte oppfatter jeg Olaf Sigurdson som sønn til Sigurd Sveinson?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Karin Romstad

Til 4 Det skal selvfølgelig være Gunnar Amundson, sønn av Amund Askjellson. Kanskje sønn av ombudsmannen i Hardanger i 1446 Askjell Gunnarson.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Karin Romstad

En mulig overbygning er denne Askjell OgmundsonDato: 1367 aug 29 Sted: [svartveit i Ullensvang] Regest: Takseringsbrev utf av Jon Petersson, lensmann i Hardanger: Han var på Svartveit same dagen, då dei 6 lagrettemennene, Hallrod Ormsson, Askjell Ogmundsson, Jon Toresson, Sørkve Eindridesson, Sigurd Bårdsson og Viking Eiriksson verdsette Svartveit til 6 månadsmatsbol.Besegla av utf. Nr: 1202 Dato: 1367 mai 4 Sted: Bjarkøy Regest: Vitnebrev om betaling, utf av Alv Toraldesson, Sigurd Moises[son], Askjell Ogmundsson, Sigurd Toresson, Tove Trondsson og Kolbjørn Jonsson: Dei var i setstua i Bjarkøy på Hålogaland. Der handtokst Holte Gunnarsson og Arne Eiriksson. Arne erklærte at han hadde fått alt det Holte skulle betale han etter det vedfeste kjøpebrevet [nr 1196 ].Besegla av utf. Orig (perg): NRA. Trykt: DN I nr 395 ; Suhm XIII s 854f. Det er tidsmessig nærliggende å tro at Askjell kan være far til Gunnar Askjellson, som i DN b XX nr. 295 datert Kinsarvik 30 sept. 1423 fører vitner på at han og hans fol og fedre hadde eid Råi i utne i Kinsarvik sok. (Vitner Orm Bjørgulfson, Ivar Asleson (jouare Yslason, Dag Asbjørnson)Den nevnte Eyvind Amundson kan feks være sønn av Amund Arnbjørnson

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Torkild Knudsen

Hva menes med godfar i innlegg 3?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Karin Romstad

Til 6. Se bort fra siste linjeTil 7. Det er bestefar. Det brukes enda i dagligtale, feks. i Røldal, Hordaland. Gome(bestemor) og godfar (bestefar)

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.